Reacţia şefului Facebook, Mark Zuckerberg, în scandalul Cambridge Analytica: Am făcut şi greşeli

Mark Zuckerberg recunoaşte că a făcut greşeli în privinţa Cambridge Analytica, relatează BBC.

RomaniaTV.net
21 mart. 2018, 20:11
Reacţia şefului Facebook, Mark Zuckerberg, în scandalul Cambridge Analytica: Am făcut şi greşeli

„Vreau să fac o actualizare a datelor despre situaţia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre măsurile pe care le-am luat deja şi pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, dacă nu putem, nu merităm să vă oferim servicii. (…) Am luat măsuri pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi pentru a mă asigura că nu se va repeta. Vestea bună este că cele mai importante măsuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum câţiva ani. Dar am făcut şi greşeli, mai avem de făcut lucruri şi trebuie să intensificăm măsurile”, a explicat Mark Zuckerberg, potrivit Mediafax.

„Pentru a evita aplicaţiile abuzive, în anul 2014 am anunţat modificarea întregii platforme pentru a limita semnificativ cantităţile de date pe care le pot accesa astfel de aplicaţii”, a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul Aleksandr Kogan şi de firma Cambridge Analytica.

Un cetăţean american a intentat deja un proces în SUA împotriva reţelei de socializare online Facebook şi a firmei de analize politice Cambridge Analytica din cauza presupusei utilizări ilegale a datelor obţinute din conturile a aproximativ 50 de milioane de utilizatori.

Potrivit activistului Christopher Wylie, firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.

El a explicat că Steve Bannon şi Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate şi reţele de socializare online pentru „operaţiuni informaţionale” asupra electoratului din Statele Unite.

Citeşte şi Facebook, în cădere liberă la Bursă, pe fondul scandalului cu datele utilizatorilor. Se va introduce TAXA FACEBOOK

„Facebook Inc. se luptă să răspundă cerinţelor din ce în ce mai mari de la Washington pentru a explica modul în care datele personale a milioane de utilizatori ar fi putut fi exploatate de o companie de analize politice, Cambridge Analytica, care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia Statelor Unite”, potrivit Bloomberg.

Camera Comunelor – parlamentul britanic – l-a convocat marţi pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat în ancheta privind activităţile companiei de marketing politic implicată în campania electorală a preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit.

Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite ale Americii (FTC) a deschis o investigaţie privind Facebook, care ar putea aduce reţelei de socializare o amendă uriaşă, ca urmare a suspiciunilor că ar fi facilitat utilizarea datelor a 50 de milioane de utilizatori de către o companie implicată în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.