Mărmureanu anunţă DEZASTRU în caz de CUTREMUR: Nicio SCARĂ nu este proiectată antiseismic VIDEO

Pe fondul nenumăratelor cutremure care s-au produs în ultima vreme în Galaţi, Vrancea, Hunedoara, Buzău şi Prahova, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a transmis un mesaj important pentru populaţie. În cazul producerii unui seism este interzis ca oamenii să iasă din casă pe scara imobilului.

04 nov. 2013, 09:00
Mărmureanu anunţă DEZASTRU în caz de CUTREMUR: Nicio SCARĂ nu este proiectată antiseismic VIDEO

Un cutremur „foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala, a declarat, duminică, Gheorghe Mărmureanu. Însă tot el linişteşte populaţia şi spune că la un cutremur de 7 „nu se va întampla nimic”.

În momentul de faţă nu poate fi un cutremur vrâncean mai mare de 7. Poate să fie 6,5, 6,9 sau 7, cel mult. Mai mult nu poate fi, pentru că nu există suficientă cantitate energetică în zona Vrancea pentru cutremure mai mari de 7. La un seism până în 7, nu se întâmplă nimic„, a precizat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Citeşte şi: HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

Specialistul a dat sfaturi preţioase pentru români, în caz de cutremur. Cel mai important dintre ele, „nu ieşiţi din casă”. „În caz de cutremur trebuie să stăm în casă. Este cea mai mare prostie să ieşim pe scara imobilului. La cutremurul din 4 martie 1977 au fost oameni care au murit pentru că au ieşit pe scara blocului. În momentul în care ai pus piciorul pe o scară, cealaltă poate să o ia perpendicular şi îţi taie piciorul. În România, nicio scară nu este proiectată antiseismic„, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Mai mult, acesta a combătut o recomandare dintr-un ghid de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, subliniind că nu este bine ca aceştia să se refugieze sub băncile din clase.

VEZI ŞI: Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală