Marş contra violenţei împotriva femeilor, sâmbătă, în Capitală

Un marș contra violenței împotriva femeilor va avea loc, pe 14 octombrie, pe traseul Piața Universității - Piața Victoriei, via Piața Romană, potrivit unui comunicat transmis marți de organizatorul manifestării, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor.

10 oct. 2017, 14:05
Marş contra violenţei împotriva femeilor, sâmbătă, în Capitală

„Participanții sunt așteptați începând cu ora 15,00, în Piața Universității, la ieșirea dinspre parcul Colțea”, relevă sursa citată.

Aflat la a treia ediție, marșul „Împreună pentru siguranța femeilor” se va desfășura anul acesta sub sloganul „Nu ești singură” pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu femeile supraviețuitoare ale „violențelor sexiste”, conform sursei menționate.

„Organizațiile neguvernamentale solicită autorităților publice să ia măsuri concrete care să reducă incidența actelor de violență, să crească numărul de acte raportate și soluționate în instanțe și să se îmbunătățească asistența: să modifice de urgență legislația, astfel încât să existe ordinul de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență (…), să modifice de urgență Codul Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea; să se sesizeze din oficiu în cazul violenței împotriva femeilor pentru un număr de zile de îngrijiri medicale corespunzător realităților trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale, cum este specificat în prezent; să existe personal specializat pentru cazurile de violență împotriva femeilor, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei”, relevă comunicatul.

Autorităților li se mai cere să se înființeze centre specializate pentru cazurile violență sexuală, cu personal specializat care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală; să se sesizeze din oficiu atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore; să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală; să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor și să includă în educație noțiuni despre egalitatea de gen și pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Totodată, se atrage atenția asupra gravității fenomenului violenței cu care se confruntă femeile din România.

Una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin odată în viață, potrivit Studiului Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale 2014.

În comunicat se arată că 25% dintre omoruri au avut loc în familie în 2015, conform datelor Ministerului Public; 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei; doar 34 de agresori au fost condamnați definitiv în anul 2016, în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie sesizate.

„În fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenței în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate și stigmatizate. Sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile”, se mai arată în comunicat.

Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor este formată din 25 de organizații neguvernamentale.