Martin Schulz, CANDIDAT DESEMNAT al socialiştilor europeni la PREŞEDINŢIA Comisiei Europene

Social-democratul german Martin Schulz, actualul preşedinte al Parlamentului European, a fost anunţat miercuri drept "candidat desemnat" al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 13:23

Anunţul a fost făcut de trezorierul PSE, Ruairi Quinn, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bruxelles şi la care a participat şi Martin Schulz. Potrivit lui Quinn, care a condus grupul de lucru al PSE pentru desemnarea candidatului, 19 dintre cele 32 de partide socialiste afiliate la formaţiunea paneuropeană au susţinut candidatura lui Schulz.

Ruairi Quinn a precizat că această candidatură a lui Martin Schulz va fi ratificată formal de toate partidele membre ale PSE la Congresul de la Roma din 28 februarie-1 martie 2014, vot în urma căruia actualul preşedinte al PE va deveni „candidat comun” al formaţiunii paneuropene.

Martin Schulz, în vârstă de 57 de ani, a fost propus de Partidul Socialist German (SPD), iar candidatura sa a fost susţinută şi de socialiştii francezi, după cum a dat asigurări actualul preşedinte al PE în conferinţa de presă, reamintind că este prieten cu Francois Hollande de dinainte ca vreunul dintre ei să ocupe funcţiile pe care le deţin în prezent, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.

Citeşte şi Victor Ponta: Preşedintele a vândut interesele României la Consiliul European când a negociat fondurile

El a declarat că este onorat să primească sprijinul PSE pentru candidatura sa şi a precizat că principala sa misiune este restabilirea încrederii europenilor în instituţiile UE. „Voi călători în ţările partidelor membre PSE pentru a asculta preocupările şi ideile membrilor”, a adăugat Schulz. „Pentru aceste obiecţii am răspunsuri foarte simple. Aşa cum milioane de cetăţeni din UE care au simţit consecinţele deja ştiu, Comisia Europeană (CE) este mult politizată. Din păcate a fost vorba de politica elitelor. A venit timpul pentru o legătură între instituţiile UE şi cetăţeni. Şi este timpul să construim o Europă în care oamenii pot investi pentru că ştiu că aceasta investeşte în ei. Cea mai bună cale de a face UE să lucreze din nou pentru oameni este ca în primul rând să-i implicăm”, a mai spus Schulz în cadrul conferinţei de presă.

În februarie 2010, numai 488 de eurodeputaţi au votat pentru Comisie şi preşedintele ei. Vreau ca în 2014 să-şi spună cuvântul 390 de milioane de cetăţeni„, a ţinut el să sublinieze.

Întrebat dacă va demisiona din funcţie pentru a-şi face campanie înainte de alegerile europene, Martin Schulz a spus că este ales ca preşedinte al PE şi că nu este singurul care candidează pentru un post în instituţiile europene, fiind un lucru normal ca eurodeputaţii aleşi să se prezinte pentru viitoarele alegeri.

Conform Articolului 17 din Tratatul de la Lisabona, noul Parlament European ales în mai 2014 va vota viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea pentru şefia executivului european va fi făcută de Consiliul European, dar dacă PE o va respinge, acesta va trebui să vină cu o propunere nouă în termen de o lună.