Mărturii CUTREMURĂTOARE ale nord-coreenilor care au reuşit să fugă de regim

Nord-coreeni care au reuşit să fugă de regimul stalinist de la Phenian au făcut mărturii cutremurătoare, la Londra, despre ceea ce au îndurat, vorbind în faţa echipei ONU care efectuează anchete asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 20:28
Mărturii CUTREMURĂTOARE ale nord-coreenilor care au reuşit să fugă de regim

Jihyuan Park, o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani, a povestit cu lacrimi în ochi momentul trecerii frontierei nord-coreene – chineze, în 1998, fiind vândută de „soţie” unui om de afaceri chinez şi familiei sale.

„Chiar de prima dată mi-au spus cum m-au cumpărat şi că puteau să facă din mine orice doreau”, a mărturisit ea în faţa echipei ONU.

Citeşte şi IMAGINI RARE: Femei-soldat cu fuste foarte scurte în armata Coreei de Nord VIDEO

Park a fugit din Coreea de Nord din cauza unor probleme întâmpinate de fratele său, un militar. În China, ea a născut un băiat, dar a fost imediat arestată şi ameninţată că va fi trimisă în ţara sa fără copil.

La puţin timp după, ea l-a auzit pe „soţul” său cum negocia preţul copilului cu un traficant.

„Având în vedere că s-a născut într-un loc atât de dur, mi-am dorit să devină foarte puternic şi l-am numit Oţel”, a continuat ea.

Park a fost trimisă în Coreea de Nord şi plasată într-o tabără de muncă. Însă a reuşit să se întoarcă în China şi să-şi regăsească fiul care, spre marea sa mirare, nu a fost vândut traficanţilor de copii.

Citeşte şi Cultul personalităţii nu are limite: Cât cere Kim Jong-Un pe un interviu în presa occidentală

În cele din urmă, a ajuns în Marea Britanie, unde încearcă să obţină cetăţenia acestei ţări.

Un alt fugar, Song Ju Kim, a povestit cele patru tentative ale sale de a fugi din Coreea de Nord, unde „nu avea ce să mănânce”.

Foametea a provocat moartea a sute de mii de persoane în anii ’90, iar alte câteva milioane supravieţuiesc datorită ajutoarelor alimentare.

În timpul primei tentative de a fugi, Kim a încercat să traverseze apele îngheţate ale Râului Tumen, cu scopul de a ajunge în China, însă a fost arestat de către militari chinezi şi predat nord-coreenilor, care l-au bătut în mod „inuman”, a spus el.

El a fost plasat într-o tabără, în care gărzile le spuneau deţinuţilor că „nu sunt oameni, ci animale”, a mărturisit Kim.

În cele din urmă, el a reuşit să fugă din a patra încercare, iar, cu ajutorul unor misionari, a ajuns în Marea Britanie.

Audieri asemănătoare au mai avut loc la Tokyo şi la Seul, iar altele sunt prevăzute săptămâna viitoare la Washington.