Mărturii halucinante: Foametea cruntă îi face pe nord-coreeni să îşi mănânce propriii copii

Presa internaţională a dezvăluit numeroase cazuri şocante de canibalism, semnalate de jurnalişti sub acoperire, dar ascunse de regimul comunist de la Phenian. Câţiva reporteri temerari au ajuns în interiorul sistemului, iar mărturiile pe care le-au cules întrec până şi scenariul celui mai rău film de groază.

28 ian. 2013, 15:51

În Coreea de Nord, căzută pradă secetei şi sărăciei, oamenii mor pe capete. În zonele rurale din nordul şi sudul ţării comuniste, există informaţii potrivit cărora 10.000 de oameni au murit, răpuşi de foame.

Pe alţii, sărăcia i-a împins în schimb la gesturi disperate. Potrivit agenţiei Asia Press, care a trimis reporteri sub acoperire, cazurile de canibalism sunt în creştere. Oamenii au ajuns să îşi ucidă pruncii şi să îi mănânce. Iar alţii, dezgroapă cadavre pe care le mănâncă pentru a nu muri de foame.

Reporterii sub acoperire de la Asia Press au dezvăluit publicaţiei Sunday Times unele dintre incredibilele cazuri de canibalism. Unul dintre aceastea a fost povestit de către un ţăran care înfruntă şi el foametea, alături de consătenii lui. „În satul meu, un bărbat care şi-a ucis copiii pe care a vrut să îi mănânce a fost condamnat la moarte şi executat de către un pluton, în luna mai”, a relatat bărbatul.

Într-un alt caz, capul unei familii şi-a dezgropat copilul mort şi a mâncat cadavrul acestuia, împreună cu ceilalţi membri ai familiei. La fel a făcut şi un alt ţăran, care a dezgropat cadavrul nepotului său şi l-a mâncat apoi fiert.

Carne la masă

Dar poate unul dintre cele mai zguduitoare cazuri de canibalism din Coreea de Nord este cel în care un tată şi-a ucis fiica cea mare în timp ce mama copiilor era plecată la muncă, iar după aceea şi-a ucis şi fiul, pentru că fusese martor la omor. Când nevasta i-a venit acasă, bărbatul a anunţat-o că au „carne la masă”. Femeia care nu îşi văzuse copiii ca de obicei a devenit suspicioasă şi a sesizat autorităţile. Acestea au găsit cadavrele celor doi copii ucişi pe propriul lor tată.

Jiro Ishimaru, reporter pentru Asia Press, a realizat un dosar de 12 pagini despre cazurile de canibalism identificate de el în Coreea de Nord. „Ceea ce ne-a şocat în mod special au fost nenumăratele mărturisiri (ale localnicilor, n.r.) despre cazuri de canibalism”, a declarat Ishimaru.

În ţara comunistă au venit şi oficialităţi ale ONU, să vadă care este situaţia, însă reporterii de la Sunday Times spun că s-ar fi putut ca acestora să nu li se arate acele zone lovite de foamete.

Colegul ucis, transformat în „carne de oaie”

Toate acestea nu sunt însă primele cazuri de caniblism semnalate în Coreea de Nord. În luna mai, anul trecut, Institutul Naţional de Unificare din Coreea de Sud raporta că un bărbat  fusese executat după ce ucisese şi mâncase o parte din corpul unui coleg de serviciu şi încercase apoi să vândă restul spunând că este „carne de oaie”.

Tot în luna mai, anul trecut, un alt bărbat a fost condamnat la moarte pentru că ucisese 11 oameni şi vânduse carnea lor pretinzând că este carne de porc.

Aşte cazuri de canibalism au fost semnalate în închisorile din Coreea de Nord. Ţara comunistă a fost afectată în anii 1990 de o foamete cumplită, în urma căreia se crede că ar fi murit între 240.000 şi 3,5 milioane de persoane.

Toate aceste tragedii s-au petrecut în timp ce liderul nord coreean, Kim Jong Un, a cheltuit recent sume uriaşe pentru a lansa două rachete.