Mărturii ŞOCANTE ale supravieţuitorilor din Club Colectiv. GLUMA făcută de solist când a văzut FLĂCĂRI – VIDEO

Mărturii cutremurătoare apar după incendiul din Club Colectiv. Un tânăr care a scăpat ca prin minune povesteşte cu groază ce s-a întâmplat imediat după incendiu. O altă supravieţuitoare a povestit pe Facebook că în momentul izbucnirii incendiului solistul trupei Goodbye to Gravity a făcut o glumă, încercând să calmeze spiritele, dar apoi a cerut un extinctor. Era însă prea târziu, pentru că în 30 de secunde flăcările s-au extins la tot tavanul şi s-a declanşat haosul. Tragedia s-a soldat cu 27 de morţi şi cu peste 180 de răniţi. 146 dintre aceştia sunt internaţi în spitale şi este posibil ca numărul deceselor să crească, mulţi fiind în stare critică.

31 oct. 2015, 07:03
Mărturii ŞOCANTE ale supravieţuitorilor din Club Colectiv. GLUMA făcută de solist când a văzut FLĂCĂRI – VIDEO

Oamenii strigau disperaţi după ajutor, se călcau la propriu unii pe alţii ca să ajungă la ieşire şi doar cei puternici fizic au reuşit să se salveze.

Nu merg in cluburi, dar un prieten mi-a zis ca va fi un anumit tip de muzica si pur si simplu am zis hai sa merg si eu la o ieseala. S-a intamplat totul dintr-o data, in cateva secunde. S-a dat drumul la sistemul de artificii, de sus de acolo s-a pornit focul. A luat foc acest lateral si de acolo s-a extins la tavan si usor-usor s-a extins in tot clubul. Eram cam la penultima masa, in celalalt capat, nu langa iesire, eram langa baie sa zic asa. Cand am vazut ca incepe focul am zis: afara. Noi usor am incercat sa iesim, nu ne-am panicat instant. Problema a fost cand am ujuns la usa, focul deja s-a extins pana la noi. Atunci s-a creat panica si isterie in masa. Cineva a spart un geam sau a deschis usa brusc de s-a produs acea exoplozie. Atunci a fost isterie, oamenii au sarit peste oameni. Eu am fost ingropat de altii si mi-am zis ca asta a fost. Insa am reusit, mi-am gasit taria si am iesit. Nu am vazut cine a piornit focul de artificii, unii zic ca au fost civili, altii ca au fost membrii staff-ului. Uiltima data cand m-am uitat nu erau civili la artificii, zic ca staff. Nu mi se pare normal sa fie artificii in club. Am un prieten care a iesit, are o arsura la picior, iar un amic e la urgente, e inconstient„, a declarat unul dintre tinerii care au fost aseara in club.

 

Oamenii care au fost la faţa locului s-au au ajuns imediat după tragedie povestesc clipele de groază de care au avut parte.

Cereau sa ii ajute pe cei dinauntru, sa ii spirjine, ca era o incurcatura genereala aici in poarta, o disperare, se impiedicau. A durat vreo 10 -15 minute pana a ajuns prima salvare si apoi am observat ca era un flux continuu de salvari. Noi disperam sa dam tel la 112, erau arsi, nu stiam ce sa facem, nu stiam cum sa ii ajutam, erau buluc sa iasa pe poarta asta. Nu puteai sa intri inauntru. Se auzeu urlete, am ajuns si eu la 5 minute si am auzit. La un moment dat am zis ca e Halloween si atunci am vazut unul cu unghii arse si o fata arsa, cereau disperati ajutorul si spuneau ca mai sunt inauntru„, a declarat un martor care a auzit explozia si s-a deplasat rapid.

Un martor care se afla în Clubul Colectiv din București, în momentul în care a avut loc explozia, a făcut declarații șocante.

Nu stiu sunt morti, sunt raniti. A fost un concert de muzica rock, din cate stiu au vrut sa faca ceva specatocl, probabil un show special, au venit cu pirotehnistii, dar am banuiala ca au fost cumparate pe sub mana. Nu are mai multe iesiri, am mai fost la mai multe concerte, am mai avut o patanie in 2012 la un alt club unde mi-a sarit in ochi o artificie„, a adaugat un tanar care se afla în interior în momentul producerii tragediei.

Focul s-a extins în 30 de secunde

Am fost la ‪#‎colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo„, a scris pe Facebook Delia Ţugui.

Un incendiu puternic izbucnit vineri seară, în Clubul Colectiv din Bucureşti, în timpul unui concert, s-a soldat cu moartea a 27 de persoane şi rănirea altor aproape 200. Victimele au fost transportate la mai multe spitale din Capitală, 146 fiind în continuare internate, dintre care nouă în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi 14 la terapie intensivă la Floreasca. Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

INCENDIU într-un club din Capitală: 27 MORŢI, 180 de răniţi. Tinerii s-au călcat în picioare pentru a se salva

 „La 30-40 de minute după ce a început concertul, au fost niște artificii. Pe unul dintre pilonii din faţa scenei era ceva din material textil, nu stiu exact ce. A ajuns la tavan, iar tavanul a luat foc. Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“, a declarat altul dintre tinerii care au fost prezenţi în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei.

INCENDIU în Club Colectiv. Mărturii cutremurătoare: „Probabil aşa arată infernul”