Maşinile parcate neregulamentar vor fi ridicate din nou. Anunţ oficial de la primărie

De saptamana asta, Primaria Iasi revine cu actiunile de ridicare a masinilor parcate neregulamentar • Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere" a reusit sa stopeze municipalitatea, avand sorti de izbanda la Tribunalul Iasi • Decizia a fost insa intoarsa definitiv de catre magistratii de la Curtea de Apel Iasi.

RomaniaTV.net
07 ian. 2019, 14:36
Maşinile parcate neregulamentar vor fi ridicate din nou. Anunţ oficial de la primărie

Reprezentantii primariei au anuntat ca vor reincepe campania de ridicare a masinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice, cu ajutorul unor echipe formate din angajati ai Politiei Locale si de la Servicii Publice Iasi (SPI) SA. Campania ar urma sa fie demarata in cursul acestei saptamani, cel tarziu la finalul lunii.

O perioada, in municipiul Iasi, Primaria nu mai dispunea ridicarea masinilor, deoarece a pierdut un proces cu Fundatia „Camera de Arbitraj si Mediere”, scrie bzi.ro.

Reprezentantii Fundatiei au demonstrat ca politistii locali nu pot avea atributii in ceea ce priveste vanatoare masinilor parcate neregulamentar. Initial, la Tribunalul Iasi, Fundatia a avut castig de cauza, dar la Curtea de Apel Iasi, decizia a fost intoarsa in favoarea Consiliului Local Iasi, fiind definitiva. Deocamdata, se asteapta motivarea instantei.

„Admite recursul declarat de recurentul Consiliul Local al Municipiului Iasi împotriva sentintei nr. 804 din 24.05.2018 pronuntata de Tribunalul Iasi, sentinta pe care o caseaza. Respinge ca neîntemeiata actiunea formulata de reclamanta Fundatia Camera de Arbitraj si Mediere Iasi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al munipiului Iasi. Definitiva”, se arata in hotararea emisa de magistrati la finalul lunii trecute.

In aproape un an, municipalitatea, prin SPI, a dispus ridicarea unui numar de 2.557 de masini parcate neregulamentar, la care se adauga un numar 120 de masini, situatii in care proprietarul s-a prezentat langa utilajele de ridicare si a cerut repunerea pe carosabil a autovehiculului, bineinteles, in schimbul unui proces-verbal.

Conform HCL, proprietarul unei masini trebuie sa plateasca o taxa de 430 de lei pentru recuperarea masinii ridicate. Primaria a incasat o suma importanta de aproape 1 milion de lei, adica 217 mii euro. In cazul in care masina nu este urcata pe platforma, taxa este de 290 lei. Taxa zilnica de cazare a masinilor in baza SPI este de 45 lei.

In trecut, Primaria lucra cu firmele private pentru ridicarea masinilor. Anual, aceleasi firme prindeau contractele privind serviciul de ridicare, Flori Trans SRL se ocupa de o mica parte din contract, iar Transgyw Industry avea in administrare restul. Afacerea ridicarilor a fost controlata de Adrian Claudiu Zaharia, cel care coordona activitatea Transgyw.