Matei Vişniec a fost recompensat cu premiul „Jean-Monnet” pentru literatură europeană 2016

Dramaturgul, romancierul şi poetul franco-român Matei Vişniec a fost recompensat cu premiul "Jean Monnet" pentru Literatură Europeană 2016, pentru "Negustorul de începuturi de roman/ Le marchand de premières phrases: roman kaléidoscope", apărut la editura Jacqueline Chambon.

30 iun. 2016, 05:43
Matei Vişniec a fost recompensat cu premiul „Jean-Monnet” pentru literatură europeană 2016

Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, acordat de departamentul Charente şi care recompensează în fiecare an un scriitor european pentru opera scrisă sau tradusă în limba franceză, a fost decernat lui Matei Vişniec pentru cartea sa „Negustorul de începuturi de roman”, apărut în 13 ianuarie la editura Jacqueline Chambon şi tradus din română de Laure Hinckel. Scriitorul va primi recompensa pe 19 noiembrie, la Centrul „La Salamandre” din localitatea Cognac, a anunţat livreshebdo.fr, citat de news.ro.

Născut în 1956, la Rădăuţi, Matei Vişniec a studiat filosofia înainte de a deveni cunoscut în anii 1980 pentru poezia sa şi piesele de teatru, interzise în ţara natală.

A sosit în Franţa, unde a cerut azil politic, în 1987 şi a lucrat ca jurnalist atât pentru BBC cât şi pentru RFI. Câteva zeci de piese i-au fost editate în Franţa, Matei Vişniec fiind şi semnatarul câtorva romane, printre care „Negustorul de începuturi de roman”.

În această lucrare, Matei Vişniec imaginează povestea unui scriitor în pană de inspiraţie care cere ajutor unui anume Guy Courtois pentru a găsi prima frază pentru noua sa carte. Schimbul dintre cele două personaje dezvăluie puţin câte puţin secretele celor mai celebre prime propoziţii din literatură.

Din 1995, premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană se acordă unui autor european pentru lucrările sale, scrise sau traduse în limba franceză. Acordat de Consiliul departamentului Charente, selecţia a fost încredinţată unui juriu prezidat de Gérard de Cortanze şi compus din scriitori, critici, jurnalişti. În 2015, scriitorul austriac Christoph Ransmayr a fost desemnat câştigătorul acestui premiu pentru cartea sa „Atlas d’un homme inquiet”, apărut la editura Albin Michel.