Matematica moţiunii de cenzură: Coaliţia PSD-ALDE are majoritate în Parlament, este de ajuns să nu voteze UPDATE

Coaliţia PSD-ALDE poate împiedica singură moţiunea de cenzură, potrivit calculelor parlamentare. Ca să treacă, moţiunea trebuie să fie votată de majoritatea parlamentarilor, adică minimum 233 de parlamentari. Din totalul de 465 de parlamentari aleşi în Parlamentul României, coaliţia PSD-ALDE are 249, adică mai mult de jumătate. Deci este de ajuns ca ei să nu voteze, cum a anunţat Liviu Dragnea.

25 iun. 2018, 16:01
Matematica moţiunii de cenzură: Coaliţia PSD-ALDE are majoritate în Parlament, este de ajuns să nu voteze UPDATE

UPDATE La circa o oră de la publicarea materialului, calculele deja nu mai erau de actualitate. Senatoarea liberală Siminica Mirea şi-a anunţat luni, în plenul Senatului, demisia din PNL şi a anunţat că se alătură grupului PSD.

Coaliţia PSD-ALDE are astfel 249 de parlamentari, iar opoziţia 216, ceea ce face misiunea adoptării moţiunii şi mai dificilă.

______________

O moţiune de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit art. 113 alin. (1) din Constituţia României. Mai precis, cu majoritatea voturilor tuturor parlamentarilor aleşi, nu majoritatea parlamentarilor prezenţi în sală la momentul votului.

În momentul de faţă, Parlamentul României are 329 de deputaţi şi 136 de senatori, conform informaţiilor prezentate pe site-urile celor două camere. Total, 465 parlamentari. Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă, are nevoie de votul majorităţii parlamentarilor aleşi, adică 233 de voturi.

Componenţa Parlamentului pe camere şi pe grupuri parlamentare este următoarea:

Camera Deputaţilor

PSD 150 

ALDE 17

PNL 67

USR 28

UDMR 21

PMP 14

Minorităţi naţionale 17

Neafiliaţi 15

 

Senat

PSD 69

ALDE 12

PNL 26

USR 13

UDMR 9

Neafiliaţi 7

Potrivit calculelor, coaliţia PSD-ALDE are 248 de parlamentari aleşi, în timp ce restul formaţiunilor adunate au 217 parlamentari

Ca să treacă moţiunea, trebuie să fie prezenţi şi să voteze „pentru” toţi parlamentarii opoziţiei şi tot mai au nevoie de minimum 16 voturi de la PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a anunţat luni, după o întâlnire cu Călin Popescu Tăriceanu, că parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE vor fi prezenţi miercuri în sală, pentru a asigura cvorumul şedinţei, dar nu vor vota. Adică este de ajuns ca parlamentarii PSD-ALDE să se prezinte la şedinţa comună a Parlamentului, dar să nu se ridice de pe scaun pentru vot.

„Nu sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, chiar a fost o discuţie bună la grupurile reunite. Am discutat despre moţiune în principal. S-a şi votat procedura pe care o vom urma miercuri. O să fim prezenţi cât este necesar să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Nu vorbim de trădări, până la urmă a fost un vot. Logica este alta – să-i asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce trebuie să ne implicăm noi în acest demers al opoziţiei? Să aibă voturi!”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor.