Mătuşa lui Kim Jong-Un trăieşte de 18 ani în SUA: „Kim se irita repede şi era lipsit de toleranţă”

Mătușa liderului nord-coreean Kim Jong-Un și familia sa trăiesc, în anonimat, la New York, după ce în 1998 au fugit din Coreea de Nord, informează publicația Washington Post, citată de AFP.

28 mai 2016, 09:24
Mătuşa lui Kim Jong-Un trăieşte de 18 ani în SUA: „Kim se irita repede şi era lipsit de toleranţă”

Ko Yong-Suk (60 de ani), care trăieşte împreună cu soţul ei Ri Gang şi cei trei copii ai lor sub un nume de împrumut, este sora lui Ko Yong-Hui, una din soţiile defunctului lider nord-coreean Kim Jong-Il şi a mamei lui Kim Jong-Un, informează Agerpres.

Cuplul, care a fost apropiat puterii comuniste de la Phenian, a fost trimis în Elveţia pentru a se ocupa de membrii familiei liderului nord-coreean, între care şi Kim Jong-Un, în timpul studiilor în această ţară. Când actualul lider nord-coreean avea 14 ani, cuplul a decis să fugă, prezentându-se la ambasada SUA din Berna. Ulterior, familia mătuşii lui Kim Jong-Un a beneficiat de un program de protecţie al CIA.

Kim nu crea probleme, dar se irita repede şi era lipsit de toleranţă„, a declarat Ko, potrivit cotidianului american. „Când mama lui încerca să-l mustre pentru că se juca prea mult şi nu studia suficient, el nu reacţiona, dar protesta prin alte mijloace, cum ar fi greva foamei„, îşi aminteşte ea.

Potrivit ei, Kim Jong-Un este născut în 1984, ceea ce înseamnă că el nu avea decât 27 de ani atunci când i-a succedat tatălului său, Kim Jong-Il, în 2011 la conducerea Coreii de Nord şi nu 33 sau 34, aşa cum se crede.

Pasiunea micului Kim Jong-Un era baschetul, mai spune mătuşa acestuia. „El a început să joace baschet şi aceasta a devenit o obsesie pentru el„, relevă ea, adăugând că se întâmpla ca el să doarmă cu o minge.

Referitor la sosirea în SUA, după interogatorii timp de mai multe luni, mătuşa lui Kim şi familia sa s-au reinstalat în SUA, „la câteva ore de mers cu maşina de New York”, unde au început o nouă viaţă sub alt nume, care nu a fost dezvăluit de Washington Post. Familia a început o afacere cu ajutorul financiar al CIA. Mătuşa lui Kim Jong-Un a fost intervievată la ea acasă. Cei trei copii ai săi au studii universitare şi muncesc în prezent în SUA.

În pofida cooperării cu CIA, soţul lui Ko, Ri Gang, spune că „ei nu au trădat niciun secret la sosirea în Statele Unite”. CIA „se gândea că noi trebuie să cunoaştem secrete, dar noi nu ştiam nimic”, susţine el. „Noi nu am făcut decât să avem grijă de copii şi să-i ajutăm la învăţătură”, adaugă acesta.

CITEŞTE ŞI: Kim Jong-un a decis să organizeze un concurs la nivel naţional pentru a-i găsi un soţ surorii sale