Mihai Fifor, noul ministru al Apărării. Gheorghe Şimon preia portofoliul de la Economie. Cei doi au depus jurământul la Cotroceni

Ministerul Apărării şi cel al Economiei au de marţi o nouă conducere. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Mihai Fifor la MApN şi pe cel de numire a lui Gheorghe Şimon la Ministerul Economiei. Cei doi au depus jurământul de învestitură, la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, a preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului şi membrilor Cabinetului Tudose. La final, preşedintele Klaus Iohannis s-a retras, fără a face declaraţii, alături de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi cu premierul Mihai Tudose. 

RomaniaTV.net
12 sept. 2017, 10:28

UPDATE: Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon au depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni. Ceremonia a durat mai puţin de cinci minute, iar, la final, preşedintele Klaus Iohannis s-a retras, fără a face declaraţii, pentru o întrevedere cu uşile închise cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul Mihai Tudose.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a lui Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei, si pe cel de numire a acestuia în funcţia de ministru al Apărării Naționale.

De asemenea, şeful statului a semnat şi decretul privind numirea lui Gheorghe Șimon în funcția de ministru al Economiei.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc marți, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni. 

PSD i-a propus, marţi, pe Mihai Fifor pentru conducerea Ministerului Apărării, în locul demisionarului Adrian Ţuţuianu, şi pe Gheorghe Şimon la Ministerul Economiee, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea.

„Comitetul Executiv Naţional a făcut două propuneri către primul ministru, respectiv Mihai Fifor la Apărare, iar la Economie, domnul Gheorghe Şimon. Aseară l-am sunat pe preşedinte, era normal să se întâmple. Discutam de doi membri CSAT, două posturi importante iar împreună cu Mihai Tudose l-am informat.  (…) Preşedintele a spus că trebuie să se închidă rapid aceasta situaţie”, a spus Dragnea.

La remarca jurnaliştilor ca la Apărare a fost numit un filozof, iar la Economie un inginer mecanic, Dragnea a replicat: „Gheorghe Şimon a făcut o facultate foarte grea, PCN, cred că-l ajută să fie un ministru al Economiei bun. Mihai Fifor are o experinţă destul de veche, am lucrat cu el în anii trecuţi cred că va fi un ministru al Apărării foarte bun”.

Mihai Fifor (47 de ani) este propunerea PSD pentru functia de ministru al Armatei, informează România TV. Mihai Fifor a condus din iunie ministerul Economiei, minister care detine uzinele si companiile din industria de armament, astfel incat a fost implicat in discutiile recente dintre Ministerul Apararii si diverse companii interesate sa produca echipamente militare in Romania, scrie hotnews.ro.

Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, Mihai Fifor a mai fost refuzat de presedintele Klaus Iohannis în 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit in 2009 cursul „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.

Fifor si-a inceput cariera in anul 1994, ca cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari socio-umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor” din Craiova, unde a lucrat pana in 2001.

In perioada 2001-2005 a condus Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din judetul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova. Fifor este licentitat in Filosofie, terminand in 1994 Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii Craiova. Fifor mai are un master in literatura romana, iar din 2003 a devenit doctor in antropologie sociala, tot la Universitatea Craiova. Ulterior, Fifor a urmat un masterat in Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar in 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul National de Afaceri Interne al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

In 2009 Fifor a urmat studii pentru „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare.

Potrivit declaratiei de avere, Mihai Fifor detine o casa in Isalnita, judeţul Dolj, nu are nici un teren si conduce o Dacia Logan din 2015. Aare in doua conturi depozite de aproape 59.000 de lei si actiuni la Fondul Proprietatea cu o valoare de circa 119.000 de lei.

Fifor are un credit ipotecar de 17.000 de euro si un credit auto de circa 10.000 de euro.

Gheorghe Şimon (56 de ani) a fost ales deputat din partea PSD în circumscriptia electorala nr.26 MARAMUREŞ şi este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Gheorghe Şimon este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică. A fost consilier local în Vişeul de Sus, din 2000 până în 2012 a ocupat funcţia de consilier judeţean în Maramureş. Tot din 2000 este vicepreşedinte al PSD Maramureş.

Între 2008 şi 2012 a fost Director general, SC Angred SRL, Baia Mare.

Gheorghe Şimon este căsătorit şi are 2 copii. Soţia acestuia este Mariana Şimon, judecator si presedinte al Judecatoriei Viseu de Sus.

Potrivit declaraţiei de avere, Şimon deţine două case de locuit şi două terenuri în Vişeu de sus şi în Cluj Napoca. Şimon mai deţine acţiuni la SC Independenţa SA Vişeul de Sus în valoare de 27.709 lei.

Deputatul are un credit la BRD de 22.500 lei, scadent în 2018 şi este coplătitor pentru un credit contractat de soţie în valoare de 425.000 lei cu scadenţa în 2025. Şimon mai are de plătit, alături de soţie, şi un împrumut luat de la sora lui în valoare de 50.000 lei.