Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au dat demisia, deşi membrii PSD s-au opus. O nouă şedinţă CEx va avea loc vineri

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD s-a încheiat. Miniştrii Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc şi-au anunţat anunţat demisiile, însă votul asupra acestora nu a fost dat, iar demisiile au fost menţinute. Liderii PSD se reunesc din nou vineri, la ora 12.00, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional.

12 oct. 2017, 02:43

UPDATE 23.45 Mihai Tudose: Premierul Mihai Tudose a spus că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat. El a mai spus că nu are nimic să le reproşeze celor două.

„Atât Sevil, cât şi Rovana au venit la mine după ce au primit citaţiile la DNA să îşi dea demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu. Nu am nimic să le reproşez (…) Sper că Sevil va accepta să lucreze în continuare în aparatul guvernamental”, a spus premierul Tudose.

El a mai susţinut că „nu a fost un război, nu este un câştigător”.

Liviu Dragnea: Premierul nu poate lua în calcul varianta demisiei. Mihai Tudose: Nu a fost un război, nu este un câştigător

UPDATE 23.40 Liviu Dragnea: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, deşi toată lumea în CEx s-a opus.

Liviu Dragnea a declarat, la finalul CEX PSD, că şedinţa a dura aproape şase ore pentru că foarte mulţi colegi din PSD au dorit să îşi exprime susţinerea pentru Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, care şi-au menţinut decizia de a-şi prezenta demisiile.

Potrivit liderului PSD, Sevil Shhaideh a subliniat că „nu mai poate duce această povară”, presiunea fiind foarte mare. Dragnea a punctat că în aceeaşi situaţie este şi Rovana Plumb.

„PDS-ul a trecut astăzi printr-o cumpăna foarte mare. Şi destabilitatea PSD, care este un partid foarte mare, poate duce la instabilitate şi în ţară”, a spus Liviu Dragnea.

UPDATE 23:20 Ședința s-a încheiat după şase ore. Vineri, la ora 12.00, va avea loc o nouă şedinţă a CEx. Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc şi-au prezentat demisiile. Deşi membrii PSD nu au fost de acord cu demisiile celor trei, aceştia şi-au menţinut poziţia.

UPDATE 20:20 Trei miniştri s-au pus la dispoziţia partidului, potrivit România TV. Urmează ca membrii PSD să voteze dacă acceptă sau nu ca cei trei să fie remaniaţi. 

Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc sunt miniştrii care s-au pus la dispoziţia partidului, susţin surse din partid.

UPDATE 18.15 Ședința Comitetului Executiv Național al PSD a început şi au apărut primele stenograme. Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că partidul riscă să facă implozie și își asumă parte din vina pentru această situație.

„Am ajuns într-o situație tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea. A fost o comunicare gestionată prost, atât din partea mea, cât şi din partea Guvernului, s-a intrat într-o spirală de suspiciune şi neîncredere, care l-a pus pe premierul Mihai într-o stare de tensiune maximă. La Mihai am ţinut şi ţin în continuare. Îmi asum starea de supărare şi tensiune în care a ajuns Mihai, şi din vina mea”, a spus Dragnea.

Apoi, liderul PSD s-a adresat miniştrilor: „V-am primit cu drag, pe fiecare, de fiecare dată. Dar unii veneau la mine şi discutam despre nişte decizii, după care mergeau la Mihai Tudose şi spuneau că am spus să nu se facă. Guvernarea trebuie gestionată de la Guvern, nu de la partid”.

„Cred că trebuie să revenim la atmosfera care era între noi în 2015, când eram camarazi şi prieteni. Aşa vom învinge, vom fi în stare să gestionăm un program de guvernare care deja îşi produce efectele. Ne ducem la creştere economică de 6%. Se poate!

Vă ştiu pe fiecare dintre voi. Riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm. Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc”, a spus Liviu Dragnea.

 UPDATE 17.16 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose au ajuns împreună la sediul PSD din Kiseleff.

„Oricând îmi cere partidul, demisionez”, au fost singurele declaraţii făcute de premier la intrarea în sediul PSD. El a fost întrebat dacă mai este dispus să demisioneze în cazul în care nu este acceptată remanierea miniştrilor propuşi de el.

Întrebat dacă mai sunt tensiuni între el şi liderul PSD, Liviu Dragnea, Mihai Tudose a declarat: „De asta suntem unul cu altul”. 

Întrebat cum va arăta guvernarea după ședința de joi, Liviu Dragnea a afirmat că se înregistrează o creștere economică de 6,1%. „Am văzut că e 6,1% creștere economică, va fi mai mare”, a spus Dragnea.


UPDATE: Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a declarat, joi, că în ședința Consiliului Executiv al PSD vor fi „discuții foarte serioase” asupra căii pe care partidul trebuie să o urmeze, precizând că ieșirea de guvernare nu e un scenariu actual pentru PSD.

Întrebat dacă ieșirea de la guvernare e un scenariu actual în PSD, Neacșu a negat. „Nu, nu este un scenariu în PSD. Evident că în funcție de decizia pe care o luăm aici vom vedea ce este de făcut”, a susținut acesta.

În opinia sa, nu este cazul unei noi moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, dar a admis că demisia prim-ministrului este „o posibilitate luată în calcul” după declarațiile publice ale premierului Tudose

UPDATE 16.45: Cu câteva ore înainte ca membrii Comitetului Executiv al PSD să se adune pentru a lua o decizie în privința problemelor ridicate de premierul Mihai Tudose, inclusiv remanierea miniștrilor cu probleme penale, presei care îl susține pe Liviu Dragnea i-a fost livrat un raport de evaluare a activității Cabinetului Tudose.

Un raport de evaluare a activităţii guvernului Tudose a fost livrat presei înainte cu câteva ore de Comitetul Executiv al PSD

Din document reiese cât de „dezastruos” stă Guvernul la circa trei luni și jumătate de la instalare. Îi sunt imputate actualului premier PSD atât măsuri care au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, cât și, atenție, măsuri la care coaliția PSD-ALDE a decis să renunțe. Gen impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate.

Citeşte şi: Rovana Plumb: Funcţia de ministru mi-a fost dată de PSD. Poziţia mi-o voi exprima în şedinţa CEx

UPDATE 16.40 Ministrul Rovana Plumb a declarat, joi, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD în care ar trebui să se discute propunere premierului Mihai Tudose de schimbare a unor miniştri, că funcţia de ministru i-a fost încredinţată de conducerea PSD, iar poziţia ei privind cererea de părăsire a Guvernului condus de Mihai Tudose va fi exprimată tot în faţa conducerii partidului, în CEx.

Si Mihai Fifor, ministrul Apararii, a precizat ca este un „om de partid” si va respecta deciziile care vor fi luate.

Gabriela Firea, primar al Capitalei şi vicepreşedinte PSD, l-a criticat pe premierul Mihai Tudose că nu a avut o abordare corectă în privinţa anunţului remanierii unor miniştri. Ea a spus că atunci cand un membru al partidului are ceva de spus sa o facă în interiorul partidului, nu la televizor.

UPDATE 16.30: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose au avut o întrevedere înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, cei doi întâlnindu-se în sediul partidului din Băneasa.

Potrivit unor surse social-democrate, în sediul din Băneasa, au mai trecut şi alţi lideri ai partidului, în afară de premier şi preşedintele Dragnea.

Între timp, membrii Comitetului Executiv Naţional, care se întruneşte de la ora 17, au început să vină la sediul central al PSD, de pe Şoseaua Kiseleff, printre ei fiind Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Rovana Plumb.

Citeşte şi: Gabriela Firea, atac la Mihai Tudose: Nemulţumirile şi supărările se spun în partid, nu la emisiuni televizate

UPDATE 16.00: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că ALDE îşi menţine sprijinul pentru Viorel Ilie, ministru propus de ALDE în Guvernul Tudose, pentru că „nu acceptăm ca DNA să facă Guvernul”. El a mai spus că îi va comunica această decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumentele pe care i le va prezenta.

Pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al PSD figurează cererea lui Mihai Tudose de remaniere a miniștrilor penali din Guvern: Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, din partea ALDE. Pe lista remaniabililor ar putea fi şi alţi miniştri.

Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla şi ei pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose. Printre miniştrii contestaţi public se află şi Liviu Pop.

Premierul Tudose, după şedinţa PSD: Am stabilit cine sunt remaniabilii. Numele le vom anunţa joi, după CEx

În cadrul ședinței PSD se vor tranșa și raporturile Guvern — partid, după cum a anunțat marți premierul Mihai Tudose, la finalul unei întâlniri-maraton cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

„S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem (…) pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili”, a explicat șeful Executivului. 

Citeşte şi: Mihai Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni: „E atributul premierului să decidă dacă se impun remanieri”

Premierul Mihai Tudose, care a avut două întâlniri cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cursul zilei de miercuri, a declarat, referindu-se la miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, că există o problemă de „percepţie” la Bruxelles, ambii fiind vizaţi, în acest sens.

„În ceea ce priveşte partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt azi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene”, a spus Tudose.

Citeşte şi: Mihai Tudose: Săptămâna aceasta voi lua o hotărâre în privinţa unei remanieri. Cinci miniştri vor părăsi Guvernul

Mihai Tudose a ţinut să facă distincţia între „realitate” şi „percepţie”, şi a subliniat că „percepţia” de la Bruxelles este alta decât „realitatea” din România.

„Şi cele două colege (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, n.r.) – ştiţi foarte bine – avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat Tudose.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre demisiile miniştrilor Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh: Nu eu trebuie să demisionez

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării regionale a declarat, miercuri, după ce a fost la DNA pentru clarificări în dosarul Belina, că a luat deja o decizie în privinţa demisiei şi că ea va fi comunicată în CEX.

„Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întodeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de mininistru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteţi-mi să nu fac afirmaţii despre poziţia mea pe scările DNA sau pe stradă”, a declarat Sevil Shhaideh, la ieşirea de la DNA.
 
Surse politice susţin că Shhaideh şi Plumb vor anunţa, în şedinţa conducerii PSD, că vor să facă un pas înapoi şi să plece de bună voie din Guvern. Decizia ar fi fost luată cu acordul lui Liviu Dragnea care ar vrea să stingă rapid conflictul cu Tudose, ca să nu ajungă la o criză similară celei din perioada guvernului Grindeanu.
 
Codrin Ştefănescu, unul dintre cei mai vocali comunicatori ai partidului, a lansat un apel public de împăcare între Dragnea şi Tudose.

”Mă, băieți, dragi colegi, camarazi, stăm aici până vă împăcați. Băgați-vă mințile în cap, noi de aici nu plecăm până nu ajungeți la o decizie definitivă și irevocabilă de împăcare. O să stăm în CEX toată noaptea, până dimineața ca să ne împăcăm”, a spus Codrin Ștefănescu la un post de televiziune.

Ștefănescu a recunoscut că, în această noapte, mai mulți lideri PSD au o ultimă întâlnire înainte de CEX. ”Aș minți dacă aș spune că nu ne vedem în această noapte.”, a declarat Ștefănescu.

La mai bine de 10 de ani de la „noaptea cuţitelor lungi” din PSD când liderul Adrian Năstase a fost mazilit, Liviu Dragnea ar putea avea aceeaşi soartă în cazul în care social democraţii se aliniază în spatele premierului Tudose.

Fostul premier Victor Ponta susţine că cel mai bine ar fi ca Tudose să preia şi conducerea PSD-ului şi să încerce să guverneze bine.

Citeşte şi:  Victor Ponta: Tudose să preia şi conducerea PSD. Dacă doar îi arată pisica lui Dragnea şi nu rupe pisica eu sunt convins că va pierde

Exista o singura solutie cat de cat buna in acest moment : Tudose sa preia si conducerea PSD si sa incerce sa guverneze bine / daca Grindeanu reusea acest lucru in iunie azi nu mai aveam deloc asemenea probleme!„, susţine Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. 

Ponta mai scrie că Tudose s-a săturat de Dragnea mai repede decât s-a săturat Grindeanu.

Tudose era clar ca va fi mult mai dificil decat Grindeanu- mai bine ancorat si in Partid si in Sistem , mai combativ, mai dur si mai experimentat. Si oricum orice idee a lui Dragnea de a-l da jos si pe el ar fi fost prea mult chiar si pentru un PSD complet anesteziat – ghinion Dragnea.

REMANIEREA GUVERNULUI: Cine sunt miniştrii noi propuşi de premierul Mihai Tudose

Potrivit unor surse, locul lui Sevil Shhaideh de la Dezvoltare urmează să fie luat de vicepremierul Marcel Ciolacu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, dar aflat într-o relaţie strânsă şi cu Tudose. De asemenea, Marius Nica ar putea să o înlocuiască pe Rovana Plumb la Misterul Fondurilor Europene, iar Gabriel Vlasear urma să ocupe portofoliul de la Transporturi.