MITING DIASPORA. Violenţe în Piaţa Victoriei, 440 de oameni au avut nevoie de îngrijiri. Iohannis condamnă brutalitatea jandarmilor

Mitingul diasporei din Piaţa Victoriei a fost marcat de violenţe între protestatari şi jandarmi. Primii au încercat de mai multe ori să forţeze cordonul de jandarmi ca să intre în curtea guvernului şi au aruncat cu pietre şi alte obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Bilanţul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale, din ambele tabere, a fost de aproape 450. Doi jandarmi,dintre care o femeie, au fost la un pas de a fi linşaţi. Preşedintele Iohannis a dat un mesaj în care a condamnat brutalitatea Jandarmeriei.

10 aug. 2018, 05:17

UPDATE 02.25. Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!”

UPDATE 02.18. Femeia jandarm bătută în Piaţa Victoriei este internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu suspiciune de fractură la coloana cervicală, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei.

UPDATE 01.18. Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri. 

”440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

UPDATE 01.08. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne face cercetări în acest caz.

UPDARE 24.36. Câteva sute de persoane încă protestează pe bulevardele din jurul Pieţei Victoria. Manifestanţii strigă „România, trezeşte-te!” şi cântă „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră”.

”Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei. În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane”, precizează purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Jandarmeria face apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe poliţia.

UPDATE 24.10. Fostul premier Dacian Cioloş spune că reacţia forţelor de ordine la protestul de vineri, din Piaţa Victoriei, şi a celor care le-au dat ordinele de evacuare a unei manifestaţii paşnice este „un precedent extrem de periculos pentru democraţia românească”.

„Un om cu mintea normală şi cu un minim respect faţă de semeni nu poate să nu fie în seara asta în faţa evidenţei că s-a mers prea departe. Reacţia forţelor de ordine şi a celor care le-au dat ordinele de evacuare a unei manifestaţii paşnice este un precedent extrem de periculos pentru democraţia românească”, a scris Cioloş pe Facebook. 

UPDATE 23.50 Câteva sute de persoane care au fugit din Piaţa Victoriei când jandarmii au intrat în forţă protestează încă pe bulevardul Iancu de Hunedoara. Manifestanţii strigă ”Nu plecăm!”. Ei sunt înconjuraţi de jandarmi, care au format un cordon.

UPDATE – PMP îi cere ministrului de Interne să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor din Piaţa Victoriei

PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii ’90”.

„PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii ’90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor”, a transmis PMP printr-un comunicat de presă.

Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor.

UPDATE – PMP îi cere ministrului de Interne să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor din Piaţa Victoriei

PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii ’90”.

„PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii ’90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor”, a transmis PMP printr-un comunicat de presă.

Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor.

UPDATE 23.37 Preşedintele Klaus Iohannis are o primă reacţie după protestele violente din Piaţa Victoriei. El a condamnat duritatea intervenţiei jandarmilor şi cere explicaţii de la Ministerul de Interne privind gestionarea situaţiei din piaţă.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

__________ 

UPDATE 23.14 Violenţele au izbucnit din nou după ora 23.00. 

Doi jandarmi au fost înconjuraţi de un grup violent şi loviţi cu pumnii şi picioarele până când un alt grup a intervenit şi a format un scut uman în jurul celor doi. Cei doi au fost scoşi din încercuire.

Unuldintre cei doi jandarmi este femeie, a confirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei la România TV.

De asemenea, jandarmeria a folosit din nou tunul cu apă pentru împrăştierea protestatarilor.

__________

UPDATE Bilanţul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după protest este de 247.

”247 persoane au fost asistate la faţa locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi”, precizează ISU.

__________

UPDATE 22.18 Noi incidente au loc în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal. Au fost persoane care au aruncat petarde, sticle şi alte obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei.

În urma ultimelor incidente, mai multe persoane au fost rănite, inclusiv jandarmi, unii având răni destul de grave.

__________

UPDATE 21.30 172 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, anunţă ISU un nou bilanţ. Dintre acestea, 7 sunt jandarmi.

De asemenea, staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă la ora 21.10, anunţă Metrorex.

__________

UPDATE 21.04 Zeci de mii de protestatari se află la această oră în Piaţa Victoriei. La ora 21.00 au aprins luminile telefoanelor şi au cântat imnul naţional.

În acelaşi timp, într-un colţ al pieţei, un grup violent a încercat din nou să forţeze cordonul de jandarmi, forţele de ordine trebuind să folosească din nou gazele lacrimogene. 

Bilanţul provizoriu al zilei anunţat de autorităţi contabilizează peste 110 răniţi în incidente, dintre care şase sunt jandarmi.

__________

UPDATE 20.45 Jandarmeria semnalează că în piaţă au venit membri ai galeriilor de fotbal.

„MESAJ IMPORTANT!

În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal.

Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente!

De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!

Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, avertizează Jandarmeria.

__________

UPDATE 20.27 Jandarmii au folosit tunul cu apă.

Noi incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, unii protestatari au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticele de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

”Nu ne dorim o intervenţie în forţă, însă anumite reacţii nasc alte reacţii normale, legale, din partea forţelor de ordine, care trebuie să restabilească ordinea publică. Nu ne dorim o intervenţie în forţă, dar în cazul în care aceste lucruri nu se vor opri (…), vom fi nevoiţi, aşa cum legea noastră de organizare şi funcţionare prevede, să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

__________

UPDATE 20.15 Staţia demetrou PiaţaVictoriei a fost închisă, trenurile nu mai opresc

Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei, potrivit unui comunicat Metrorex.

__________

UPDATE 19.52 Jandarmeria face din nou apel către protestatarii paşnici să se retragă din primele rânduri, ca să nu fie folosiţi drept scut de manifestanţii agresivi,care aruncă cu pietre şi alte obiecte.

„Facem apel la oamenii care protestează pașnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violențe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle și bucați din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecție pentru a putea să continue violențele.

Vă rugăm să înțelegeți apelul nostru pentru a nu risca să fiți răniți.

De asemenea, facem apel la femei și copii să încerce să se retragă în zone ferite de violențe sau să părăsească aria în care se desfășoară protestul”, a scris Jandarmeria pe Facebook.

________ 

UPDATE 19.27 Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, echipajele medicale aflate în Piaţa Victoriei au intervenit pentru a acorda primul ajutor, în intervalul orar 17.30-19.00, unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale dupa ce a fost lovit în zona feţei.

În piaţă s-au strâns peste 10.000 de manifestanţi.

Jandarmeria a adus un tun cu apă în piaţă.

___________

UPDATE 18.44 Noi incidente violente între protestatari şi jandarmi. Primii au forţat din nou cordonul jandarmilor, ca să intre în curtea guvernului.

Unii dintre manifestanţi au încercat, din nou, în urmă cu puţin timp, să forţeze gardurile din zona din faţa Guvernului. Unii dintre aceştia au şi aruncat cu diverse obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, inclusiv un jandarm căzut pe jos.

Nunmărul protestatarilor a ajuns la câteva mii.

_________

UPDATE 18.33 Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii.

„Recomandăm celor care intenționează să se alăture protestatarilor din Piața Victoriei să nu vină însoțiți de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violențelor înregistrate în ultimele ore. Facem, în continuare, apel la calm!”, a scris Jandarmeria pe Facebook. 

De asemenea, postarea de pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române este însoţită de un clip video în care unul dintre protestatari aruncă cu bucăţi de asfalt în forţele de ordine.

_________

UPDATE 18.12 În Piaţa Victoriei sunt peste 2.000 de oameni la această oră.

Un bărbat asupra căruia a fost găsit un pistol cu electroşocuri a fost luat de jandarmi şi dus la secţia de poliţie.

Reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că nu a existat un ordin de folosire a gazelor lacrimogene, aceasta fiind decizia individuală a jandarmilorcare s-au confruntat cu protestatarii care au încercat să intre în curtea Guvernului.

_________

UPDATE 17.53 24 de persoane participante la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei au avut nevoie de ajutor medical, între acestea fiind trei jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, echipajele medicale aflate în Piaţa Victoriei au intervenit pentru a acorda primul ajutor în cazul a 24 de persoane – unora li s-a făcut rău din cauza căldurii, iar alţii au avut iritaţii la ochi sau la nas din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi. 

Între cei 24 se află şi trei jandarmi care au fost răniţi în urma incidentelor, unul dintre ei urmând să fie dus la spital, cu posibilă fractură  la un deget.

„Am avut trei colegi care au fost răniţi din cauza obiectelor aruncate de manifestanţi. Unul dintre ei este mai grav, având o fractură la un deget, din câte am înţeles. (…) Este o situaţie periculoasă, dar în acest moment a încetat şi ne dorim să retransmitem mesajul nostru la calm, la un protest paşnic, cu menţiunea că cei vinova’i de aceste violenţe cu siguranţă vor fi traşi la răspundere şi vor suporta consecinţele încălcării legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

El a spus că vor fi căutate pentru a fi trase la răspundere persoanele care au aruncat spre forţele de ordine cu diverse obiecte, cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.

„Aş putea spune că situaţia s-a calmat. A fost detensionată oarecum. Colegii mei şi-au redimensionat dispozitivul, astfel încât să evităm o nouă escaladare a tensiunilor. Vom lua măsuri pentru identificarea celor care au provocat aceste conflicte. Este nevoie şi vor fi căutaţi aceia care au aruncat asupra forţelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucăţi din carosabil. Au fost folosite inclusiv pungi cu urină şi excremente care au fost aruncate în direcţia forţelor de ordine. Nu doar noi am fost cei care am avut de suferit din cauza acestui comporament, ci şi persoane care protestează şi la rândul lor au fost lovite de către obiectele aruncate din mulţime”, a declarat Enache la Digi 24.

_________

UPDATE Traficul rutier a fost deviat, vineri, pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului.

Potrivit Brigăzii rutiere a Poliţiei Capitalei, circulaţia maşinilor este deviată pe: Bulevardul Aviatorilor – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu; pe Bulevardul Lascăr Catargiu – de la Piaţa Romană pe breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, str. Paris către Piaţa Victoriei şi pe breteaua de acces către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Bulevardul Ion Mihalache.

Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor următoarele rute alternative: Calea Dorobanţilor – Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti – Ploieşti.

__________

UPDATE 16.25 Au apărut primele incidente între protestatari şi jandarmi. Protestatarii au încercat să oprească circulaţia şi au fost îmbrânciţi de jandarmi în momentul în care au ajuns pe trotuarul din faţa guvernului. 

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Un jandarm s-a ales cu o fractură în incidentele cu protestatarii şi a fost dus cu ambulanţa la spital.

Şi în rândul protestatarilor au fost câţiva care au avut nevoie de asistenţă medicală, informează România TV

La această oră sunt circa 1.000 de persoane în piaţă.

__________

UPDATE Un bărbat care ar fi tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei a fost ridicat, vineri, de jandarmi, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

_________

UPDATE Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei, la această oră, pentru mitingul diasporei, programat să înceapă la ora 17.00, primele maşini cu protestatari sosind încă din timpul nopţii. Oamenii, veniţi din stăinătate, dar şi din alte judeţe, scandează „Demisia” şi „Penalii”, potrivit news.ro.

„Vreau demisia Guvernului, Parlamentul să cadă, alegeri anticipate. (…) Vrem penali în puşcărie, vrem o ţară liberă, fără corupţie”, a spus o femeie venită din Constanţa.

„Noi suntem din Baia Mare. Am venit să dăm jos Guvernul, că ne-am saturat de el. Ar trebui, fără atâta tam-tam, să mearga ei jos, să-şi dea fiecare demisia, să vină o conducere mai tânără, cu altă mentalite. Mentalitatea asta a lor ne duce în groapă definitv”, au spus protestatari veniţi din Baia Mare.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum „PSD, ciuma roşie”, „Din Timiş, alături de diaspora”, „Jos corupţia”, „Vă vedem”, „Dorohoiu nu vă vrea”, „Fără penali în funcţii publice”, suflă în vuvuzele şi scandează „Demisia” şi „Penalii”.

UPDATE: Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi fiind de actuala guvernare.

Coloana de maşini va străbate oraşele Târgu Frumos, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni, Bucureşti. Printre cei care au plecat de la Iaşi se numără şi Alexandru Rusu, un bărbat plecat de 12 ani la muncă în Germania.

„Am realizat tot ce îmi doresc, dar am un copil de patru ani care aş dori să facă aici o şcoală, să facă aici un viitor. Eu vacanţele nu mi le petrec prin Spania sau alte părţi. Deşi am posibilitatea să mă duc în vacanţă unde vreau, eu vin tot în ţara asta. De la vamă de la Nădlac şi până la Iaşi nu văd nimic că s-a realizat în ultimii 28 de ani. Pentru asta merg încă 600 de kilometri în plus, şi cât va fi nevoie, până la Bucureşti. Să fac ceva pentru români, pentru noua generaţie. Sper ca în seara asta să iasă cât mai multă lume nu doar la Bucureşti. Toţi românii să iasă să lupte pentru bucăţica lor”, a declarat Alexandru Rusu.

Alţi protestatari au afirmat că pleacă la Bucureşti pentru a susţine protestul celor din diaspora pentru că vor „un guvern mai competent”.

„Românii din diaspora protestează pe 10 August la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an. Suntem împreună! CONTINUĂM LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI! Nu renunţăm la democraţie! Apărăm statul de drept! Nu vom lăsa să câştige nedreptatea, hoţia şi incompetenţa!”, este unul dintre zecile de mesaje care circulă de câteva săptămâni pe Facebook.

Manifestaţia anti-guvernamentală a fost anunţată pe Facebook de mai bine de o lună, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitală, cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”, cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului.

Coloane de maşini şi motociclete sunt aşteptate să intre în Bucureşti, iar în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate manifestaţii de solidaritate cu cei din Capitală

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

În Budapesta s-au reunit românii din Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Ţările Nordice, pornind apoi joi spre Sibiu, unde s-au întâlnit cu coloana de maşini care a plecat tot joi din Timişoara, potrivit postărilor de pe paginile evenimentelor create pe Facebook. Astfel, vineri vor intra în Bucureşti coloanele de maşini venite din Europa, dar şi cele care au plecat de dimineaţă din Timişoara, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Baia Mare, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Târgu Jiu.

Încă din timpul nopţii au sosit în Piaţa Victoriei numeroase maşini cu manifestanţi, cu drapele mari, tricolore.

De asemenea, în mai multe oraşe din ţară vor avea avea loc acţiuni de protest, în semn de solidaritate cu românii care vor protesta la Bucureşti. Astfel, oamenii vor ieşi în stradă şi în Timişoara (Piaţa Operei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii) şi Galaţi (prefectură), în timp ce alţii din Arad, Cluj, Alba Iulia şi Braşov vor pleca şi ei vineri spre Capitală.

Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

Citeşte şi Raed Arafat, asistenţă medicală la miting: Este o procedură care s-a mai aplicat şi la alte manifestaţii

Cazare în Bucureşti pentru cei veniţi la protest

Bucureştenii s-au mobilizat şi le oferă cazare în noaptea de vineri spre sâmbătă, după protest, celor care vin din alte oraşe şi din diaspora.

„Dacă mai sunt oameni care nu şi-au găsit cazare (vineri/sâmbătă noaptea), am patru locuri (două paturi – deci preferabil cupluri) – în zona Obor, pentru iubitori de pisici (sau măcar să nu fie alergici – am două pisici). Mă puteţi contacta pe privat”, este unul dintre anunţurile postate în grupul „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari”.

Altcineva oferă gratuit o garsonieră pentru toată perioada weekendului.

Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, suntem în sprijinul cetăţeanului

Jandarmeria Română a spus joi că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. „Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii Jandarmeriei nu au indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă au explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi. De asemenea, au mai spus ei, vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe.

Instituţia a făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting: să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine.

Citeşte şi MITING DIASPORA. Poliţiştii vor face controale pirotehnice în maşinile parcate în zona Piaţa Victoriei

Primăria Capitalei: Mitingul nu are organizator

Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat în cursul acestei săptămâni că nu îşi mai asumă organizarea mitingului, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei a susţinut că Federaţia ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că preşedintele acestea vrea doar să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

Ulterior, miercuri, viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că dacă Federaţia Românilor de Pretutindeni a anunţat că renunţă la organizarea acţiunii de vineri din Piaţa Victoriei, a fost contactată următoarea entitate care a notificat PMB cu privire la organizarea unui eveniment, respectiv Platforma Acţiunea Civică pentru Tineri, care însă nu îşi asumă în scris organizarea protestului, fiind „organizator de fapt, nu de drept”. Bădulescu a precizat că reprezentantul PACT a refuzat semnarea unui protocol.

„Se încearcă doar găsirea unor ţapi ispăşitori. Noi am venit din respect, fiindcă aşa este normal, să discutăm. De aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare, de protocol, dar este foarte important să clarificăm situaţia. Deci pe 10 invităm cât mai mulţi oameni, eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni şi mesajul este clar, căderea Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate. Acesta este cel mai important mesaj, demisia Guvernului. Repet, noi am venit din bună credinţă pentru că am fost invitaţi, dar dacă era o discuţie într-adevăr de bună credinţă, ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte. Noi am făcut notificarea din 14 iunie”, a declarat în replică Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, Cristian Dide, care l-a însoţit la discuţii pe Tudor Cârstoiu, a explicat că motivul refuzului semnării acestui protocol este faptul că legea nu obligă la semnarea unui document. El a spus că nici măcar nu este vorba ca un protest să primească o autorizaţie, pentru că organizatorul manifestaţiei trebuie doar să notifice Primăria Capitalei cu privire la acest lucru.

Miercuri seară, Primăria Capitalei a transmis că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.

Citeşte şi Presa internaţională, despre protestul de vineri al diasporei: Românii vor cere demisia Guvernului şi alegeri anticipate