ALERTĂ, sunt noi proteste violente ale „Vestelor Galbene” în Franţa. Transmisii DIRECTE din Paris

E stare de URGENŢĂ la Paris, unde a început un nou protest masiv al aşa-numitelor "veste galbene". Peste opt mii de jandarmi au fost mobilizaţi în capitala franceză, o echipă Romania TV formată din Lili Ruse şi Augustin Dănăilă se află la Paris şi va transmite din oră în oră despre evoluţia evenimentelor.

15 dec. 2018, 09:56

UPDATE: Mișcarea „vestelor galbene” este „în faza încheierii”, spune fostul președinte francez Francois Hollande. Circa 500 de „veste galbene se aflau, sâmbătă seară, pe bulevardul Champs-Elysées, după ce, weekendul trecut, la Paris protestaseră 10.000 de oameni.


UPDATE: Primele tensiuni între protestatari din mişcarea ”vestelor galbene” şi forţele de ordine au apărut sâmbătă după amiază pe Champs-Elysées, singurul punct sensibil observat la Paris de la începerea unei noi zile de contestare, transmite AFP.


Imagini exclusive din Paris:


Au avut loc tensiuni între forţele de ordine şi manifestanţi strânşi în apropierea bulevardului Champs-Elysées, devenit epicentrul mobilizării din data de 17 noiembrie. Într-o confruntare tensionată, forţele de ordine, încercuite, fluierate şi uneori lovite cu pietre, au replicat cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene.

Protestatarii au aruncat cu sticle şi cu bucăţi de pavaj în forţele de ordine, însă situaţia era sub control, fără să se mai înregistreze ciocnirile violente din ultimele două sâmbete în acelaşi sector.

Circa 500 de ”veste galbene” se aflau pe bulevardul Champs-Elysées, încadrate de un important dispozitiv de securitate, circulaţia fiind în continuare închisă în zonă.

Această nouă zi de proteste a fost marcată până în prezent de o mobilizare în scădere şi de manifestaţii fără răniţi şi fără pagube materiale, la Paris şi în teritoriu. Autorităţile au anunţat că, la începutul amiezii, în întreaga Franţă participau la proteste 33.500 de manifestanţi, jumătate faţă de numărul înregistrat săptămâna trecută. La Paris, au fost 2.200 de participanţi, faţă de 10.000 înregistraţi săptămâna trecută. 

UPDATE: Şofer mort în urma unei coliziuni cu un camion la frontiera belgiană, a şaptea victimă în marja mobilizării „vestelor galbene”, mai slabă în „actul V”

Un şofer a murit la Erquelinnes, o comună belgiană de frontieră, lovind un camion oprit de un baraj al „vestelor galbene” mobilizate de partea franceză a frontierei, vineri seara, a anunţat sâmbătă prefectura Nord, relatează AFP.

„Accidentul a avut loc la joncţiunea N40 cu N54, în urma unei încetiniri provocate, în Franţa, de către «veste galbene» la nord de comuna Jeumont”, a declarat pentru AFP, fără să facă alte precizări, prefectura, care a fost informată de către autorităţile belgiene, confirmând astfel o informaţie dezvăluită de La Voix du Nord.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, care precizează că accidentul ar fi avut loc către ora locală 18.00 (19.00, ora României), ancheta este efectuată de către justiţia belgiană.

Este vorba despre cea de şaptea victimă în marja manifestaţiilor „Vestelor galbene”.


UPDATE. Primele „veste galbene” se îndreptau sâmbătă către Bulevardul Champs-Elysees, încadrate de un important dispozitiv de securitate, în al cincilea weekend de manifestaţii la Paris împotriva creşterii costului vieţii, relatează AFP.

„Ultima dată, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru instituţii: vrem mai multă democraţie directă”, a declarat Jeremy, în vârstă de 28 de ani, sosit de la Rennes (vest), pentru „a se face auzit”.

În ciuda frigului, grupuri de protestatari au început să sosească la scurt timp după ora 08:00.

Cu puţin timp înainte de ora 09:30, aproximativ 30 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană, un număr mult mai mic faţă de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul controalelor preventive.

În jurul Arcului de Triumf, vandalizat pe 1 decembrie, vehicule blindate ale jandarmeriei au fost poziţionate în zori, în timp ce un tun de apă a fost adus pe Champs-Elysees, bulevard devenit centrul manifestaţiilor din ultimele săptămâni. Circa 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei.

Însă, un semn al reducerii situaţiei tensionate, Turnul Eiffel, marile muzee, închise sâmbăta trecută, rămân acum deschise, la fel şi marile magazine.

Manifestaţiile au reunit 136.000 de oameni în ultimele două weekend-uri în Franţa. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenţă, mai ales la Paris, imagini care au făcut înconjurul lumii.

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite. La Paris, Bordeaux şi Toulouse au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie.

Emmanuel Macron a vizitat, la trei zile după atentatul în Piaţa de Crăciun, un Strasbourg îndurerat, unde bilanţul atentatului jihadist a crescut la patru morţi, după moartea unui jurnalist italian, dar protestele nu dau semne că se vor opri. 

Planul Vigipirate a fost coborât vineri seara în toată Franţa la nivelul ”risc de atentat”, după ce a fost ridicat la cel mai înalt nivel, ”urgenţă de atentat” în urma atacului armat de la Strasbourg.

”Veste galbene” soseau paşnic pe Champs-Elysées, încadrate de un dispozitiv de securitate de amploare, la ”actul V” al unei mobilizări naţionale, sub privirea atentă a puterii, care speră la o calmare după anunţurile lui Emmanuel Macron în favoarea puterii de cumpărare, relatează AFP.

Cu puţin înainte de ora locală 9.30 (10.30, ora României), aproximativ 30 de persoane au fost arestate în Ile-de-France, dintre care 17 în aglomeraţia pariziană, departe de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul unor controale preventive. În total, atunci au fost efectuate aproape 2.000 de arestăti – un record.

Amploarea manifestaţiilor, la care au participat 136.000 de persoane la ultimele două episoade – marcate de scene de gherilă urbană şi un dispozitiv de securitate excepţional -, urmează să fie scrutată îndeaproape de un Executiv afectat de o criză socială fără precedent.

”Ne aşteptăm la o mobilizare un pic mai mică, cu indivizi un pic mai puţin hotărâţi”, a declarat vineri seara secretarul de Stat la Interne Laurent Nuñez.

În jurul Arcului de Triumf, furgoane de jandarmi mobile erau poziţionate din zori. Aproximativ 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate pe roţi ale jandarmeriei (VBRG).

La 100 de metri de Place de l’Etoile, la braseria „Le vin coeur”, Maria, coordonatoarea, se temea de noi degradări. ”Imediat ce se dă cu gaze, avem ordin să închidem”, spune ea. ”Să manifesteze, fără probleme, dar această spargere este sfâşietoare”, apreciază ea.

În alte locuri, la Paris, ca în Place de la Bastille, bănci şi-au acoperit faţadele, însă cafenele erau deschise, într-o încercare de a compensa pierderile provocate de închiderile de sâmbăta trecută.

Agnès Pannier-Runacher, secretar de stat pe lângă ministrul Economiei, a dat asigurări, la BFMTV, sâmbătă, că comercianţii au raportat pierderi de activitate ”în medie de -25%, cu vârfuri de -50%, -70%, iar unii -90%”.

Aproximativ 69.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi, faţă de 89.000 sâmbăta trecută.

La nivel de regiuni, unde sunt anunţate numeroase adunări, suplimentări sunt prevăzute acolo unde au avut loc violenţe, la Bordeaux şi Toulouse.

”100 DE EURO ÎNSEAMNĂ NIMIC”

Circulaţia pe autostrada A6 a fost întreruptă pe ambele sensuri, la limita între Saône-et-Loire şi Rhône, de către prefect, ca măsură de precauţie faţă de mobilizarea aşteptată a ”vestelor galbene”.

În capitală, accesul la instituţii (Palatul Elysée, Matignon, Adunarea naţională, Ministerul de Interne, între altele) este protejat.

În schimb, un semn al tensiunii care a scăzut un pic, Turnul Eiffel şi mai multe muzee închise sâmbăta trecută erau deschise, la fel ca marile magazine, odată cu apropierea Crăciunului.

La Bordeaux, biroul de turism şi-a anulat, în schimb, toate vizitele cu ghizi prevăzute sâmbătă după-amiaza şi închide în miezul zilei. Numeroase servicii şi instituţii culturale publice rămân închise.

Anunţurile lui Emmanuel Macron, luni, între care cea mai amblematică vizează creşterea cu 100 de euro a veniturilor la nivelul SMIC, au fost primite împărţit de francezi, care reclamă mai puţine taxe şi mai multă putere de cumpărare.

”100 de euro în plus pentru cei care primesc SMIC înseamnă nimic, asta priveşte doar o minoritate de persoane”, şi-a exprimat regretul sâmbătă, la Paris, Ludovic, în vârstă de 40 de ani, un condiţionato de maşini venit să manifesteze de la Amiens.

După atentatul jihadist de la Strasbourg, marţi, soldat cu patru morţi, îndemnurile în cadrul majorităţii şi Guvernului de a nu manifesta au fost respinse de o parte a ”vestelor galbene”, care nu văd nicio legătură cu asta.

Moderaţii, reprezentaţi prin colectivul ”vestelor galbene libere” au îndemnat la un ”armistiţiu” şi apreciază că ”a venit vremea dialogului”, aînsă alţii şi-au afişat hotărârea de a ieşi din nou în sttradă, pentru a obţine satisfacţie faţă de noi revendicări sociale şi economice.