Medic din Belgia, despre reacţia fostului ministru Bănicioiu, în cazul Colectiv: A fost o greşeală să spună „ne descurcăm”

Un an de la #Colectiv. A trecut aproape un an de la cea mai mare tragedie din România, după Revoluţie, incendiul din Club Colectiv, iar rănile au rămas la fel de adânci atât pe trupurile, cât şi în sufletele răniţilor şi ale rudelor acestora. Rudele victimelor încă se întreabă dacă unii din cei decedaţi ar mai fi avut o şansă dacă ar fi fost transferaţi mai repede la spitalele din străinătate, iar autorităţile române nu ar fi ascuns atunci gravitatea situaţiei după infectarea pacienţilor internaţi cu bacterii foarte rezistente. 

26 oct. 2016, 18:22

Un an de la #Colectiv. „A fost o greseala sa spuna ne descurcam” asta crede seful sectiei de arsi de la Spitalul Militar din Buxelles. Medicul face referire la autoritatile romane care au sustinut in primele zile de la incendiu ca din spitalele noastre nu lipseste nimic.

Nimeni nu a spus atunci ca pacientii sunt inghesuiti in saloane improprii, ca Romania nu dispune de camere sterile pentru arsi sau ca acestia sunt spalati in cazi pline de germeni deosebit de periculosi. Mai mult, strainilor li s-a ascuns ca ranitii pe care ii vor primi in spitalele lor au deja infectii.
Am reusit sa vedem cum arata un centru de arsi european, iar diferenta este cu adevarat socanta.
Bruxelles 2016 – capitala Belgiei si inima Europei. Suntem la 3 ore de zbor distanta de Bucuresti. Aici au aterizat pe 7 noiembrie 2015, 8 dintre ranitii din Colectiv.
3 erau in stare critica, iar transportul cu avionul insemna in acelasi timp pericol de moarte si sansa la viata. De altfel, 2 dintre ei, Pavlos si Bogdan, au intrat in stop cardio-respirator la aterizare si au fost salvati, la limita, dupa zeci de minute de resuscitare.

Voiculescu: Nicio ţară europeană nu ar fi fost pregătită pentru un număr atât de mare de răniţi ca la Colectiv

Sansa si niste medici extraordinari au facut sa ajunga cu bine la Spitalul Militar Reine Astrid, intr-un centru de arsi pe care romanii nu il vad decat in filme. Totul era pregatit pentru primirea lor.

Un an de la #Colectiv. Dr. Serges Jennes, seful sectiei de arsi a Spitalului Militar Reine Astrid: „Pentru noi a fost un moment memorabil. Era o duminica, a trebuit sa chemam de acasa echipele medicale, am lucrat pe doua fronturi: am facut 4 anestezii generale, de la ora 10 la 13, apoi de la 13 la 17, iar la 17 erau deja toti in camerele lor, cu pansamente noi, cu catetere noi, iar cei 3 aflati in stare critica au fost instalati la terapie intensive si starea lor a fost stabilizata.”
„A fost ceva iesit din comun. Asa ceva vezi o data la 10 ani, iar eu am aproape 20 de ani de cand lucrez intr-un centru de arsi.”

Tratamentele efectuate în străinătate de victimele din Colectiv, gratuite şi în următorii 2 ani, a decis Guvernul

Asistenta-sefa reface traseul pacientilor romani si ne arata ce inseamna ingrijirea unui mare ars – ca la carte. Ajungem, prima data, in sala de primiri – urgente. Sunt 3 paturi pregatite cu tot ce trebuie: monitorizare, oxigenare, stativul pentru perfuzii.
Imediat langa – o alta camera sterila. Tot ce vedem aici este pentru un singur pacient. Langa pat se afla cada in care sunt spalati marii arsi. Medicii folosesc un sistem special pentru ridicarea si mutarea pacientului, iar cand acesta ramane fara bandaje, cu ranile expuse, temeratura in camera este ridicata la 31-32 de grade. Fiecare baie se face cu anestezie generala sau cu calmante derivate din morfina. Poate dura chiar si 3 ore.

Un an de la #Colectiv. „Pacientul este culcat pe targa si spalat. Avem un sistem de dus sterilizat pentru fiecare pacient, de asemenea, pentru a evita infectiile.”
Aerul care vine din tavan este, de asemenea, steril. „Sunt niste filtre absolute. Pacientul sta aici, in cada fara pansamente, are arsurile expuse, iar deasupra este aerul steril, care va veni catre pacient.”
Si pentru apa exista filtre speciale. „Pentru ca sunt foarte multe infectii aduse de apa . daca apa este contaminata din canalizare, de exemplu, atunci apa trebuie filtrata”.
In centrul belgienilor exista 11 astfel de cazi. La noi, in intreaga tara, la momentul Colectiv, exista una singura – la spitalul de Arsi.
Cristian Nitescu, director Spitalul de Arsi (in decembrie 2015): „Este o singura cada, pentru ca nu exista spatii sa punem doua sau 7 sau 10.”

Victimele incendiului de la Colectiv cer extinderea cercetărilor faţă de ISU, direcţia de urbanism şi faţă de mai multe firme

Un an de la #Colectiv. Dr. Serge Jennes, seful sectiei de arsi a Spitalului Militar Reine Astrid: „Daca aveti 20 de arsi si nu puteti spala cu mijloacele necesare decat 5, este clar ca au mai putine sanse. Aici nu as fi acceptat 20, pentru ca ar fi fost prea mult.”

Clip în memoria membrilor trupei Goodbye to Gravity, care au murit în incendiul din Club Colectiv VIDEO

A doua zi dupa Colectiv, in spitatele noastre erau internati nu 20, ci 150 de pacienti arsi. Cu toate acestea, autoritatilor romane, nu li s-a parut ca ar fi prea mult.
Nicolae Banicioiu, ministru al Sanatatii in momentul Colectiv: „Chiar nu avem nevoie de nimic in acest moment, medicii nostri pot gestiona situatia, deci am primit din foarte multe parti astfel de solicitari, momentan noi ne descurcam foarte bine, ne descurcam foarte bine, iar medicii nostri pot face fata cu brio oricarei situatii.”

Monument în memoria victimelor din Colectiv, amplasat în Piaţa Bucur la un an de la producerea tragediei

Un an de la #Colectiv. Dr. Serge Jennes, seful sectiei de arsi a Spitalului Militar Reine Astrid: „A fost o greseala. Sa spuna „ne descurcam” a fost o greseala.”
O greseala pe care, nici pana azi, la aproape un an distanta, nu si-a asumat-o nimeni. Nicolae Banicioiu a negat-o, de altfel, la doar cateva zile distanta de la acea declaratie.

Sursa: stirileprotv.ro.