Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

Tulburările de deglutiţie sunt foarte diverse şi totodată frecvente şi pot apărea ca un simptom banal sau ca un context de boli grave. Foarte mulţi pacienţi au astfel de suferinţe în urma unor intervenţii chirugicale, a unor boli neurologice, reumatologice, endocrine, afecţiuni ORL, a unor patologii inflamatorii, infecţioase sau tumorale ale căilor respiratorii şi ,nu în ultimul rând, a patologiei psihiatrice, a explicat prof dr. Codruţ Sarafoleanu, şeful clinicii ORL de la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală.

13 iun. 2017, 11:32
Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

„Tulburările de deglutiţie pot fi un simptom banal sau un context de boli grave. Sunt foarte mulţi pacienţi care au tulburări de deglutiţie în urma unor intervenţii chirugicale (spre exemplu, traheostoma), iar în cazul altora apare în urma unor boli generale, precum boli neurologice, reumatologice, endocrine, boli de sistem (colagenoze), afecţiuni ORL, toată patologia inflamatorie, infecţioasă şi tumorală a căilor respiratorii, apoi paralizii ale nervilor laringelui, toată patologia esofagului, sechelele post accident vascular cerebral şi, nu în ultimul rând, patologia psihiatrică, care poate da tulburări de deglutiţie, deci un complex foarte larg. Depresia, de exemplu. Sunt pacienţi care au senzaţia că nu mai pot să înghită şi care se deprimă şi mai tare, slăbesc şi ajung cu alte probleme de deshidratare cronică”, a spus profesorul Codruţ Sarafoleanu, la lansarea monografiei „Tulburările de deglutiţie – de la etiologie la recuperare funcţională”.

Mai puţin frecventă la copii, boala deglutiţiei apare mai ales la cei cu amigdale foarte mari, cu bază de limbă foarte mare sau a celor care nu pot respira bine pe nas. În schimb, problemele la înghiţire pot fi întâlnite mai frecvent la vârstnici.

„Într-un proces complex de îmbătrânire care înseamnă şi probleme vizuale, şi probleme auditive există şi dificultăţi ale emisiei vocale, unii au o voce mai stinsă, reuşesc să comunice mai greu pe un ton normal, dar există şi tulburări grave de deglutiţie, iar oamenii se îneacă mai frecvent, chiar fac pneumonii de aspiraţie, pentru că asta este una dintre complicaţie cele mai frecvente ale tulburărilor de deglutiţie. Altfel spus, complicaţiile cele mai frecvente şi grave ale tulburărilor de deglutiţie sunt problemele infecţioase, pulmonare, pneumonii de aspiraţie”, a explicat profesorul Codruţ Sarafoleanu, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, tratamentul în tulburările de deglutiţie depinde de un diagnostic corect. „Tratamentul nu înseamnă doar tehnici chirugicale, ci şi recuperarea funcţională a deglutiţiei. Recuperarea trebuie făcută de ORL-iştii noştri, pe care îi pregătim. Sunt foarte mulţi pacienţi care au aceste tulburări şi care au nevoie de recuperare. Recuperarea presupune, printre altele, anumite poziţii în care aceşti oameni trebuie să înghită, anumite tipuri de alimente pe care să le consume, există un anumit instrumentar, linguri speciale, căni speciale”, a mai spus Codruţ Sarafoleanu, precizând că recuperarea se poate face în Secţia ORL a Spitalului Sfânta Maria, acesta fiind printre puţinele spitale unde se poate face recuperare în deglutiţie.

Citeşte şi Cu ajutorul hipnozei te poţi trata de multe afecţiuni