Medic: Când au fost preluaţi, cei cinci răniţi în accidentul aviatic din Apuseni nu erau în ŞOC HIPOTERMIC

Medicul coordonator al UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi, că cei cinci răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni nu erau în şoc hipotermic în momentul în care au fost preluaţi, având temperaturi normale.

21 ian. 2014, 14:23
Medic: Când au fost preluaţi, cei cinci răniţi în accidentul aviatic din Apuseni nu erau în ŞOC HIPOTERMIC

Întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă statul atâtea ore în frig le-a afectat starea de sănătate, Adela Golea a spus că răniţii nu erau în şoc hipotermic.

Când au fost preluate cele cinci victime nu aveau şoc hipotermic, erau cu temperaturi care se încadrau în temperaturi normale„, a spus aceasta, potrivit Mediafax.

CITEŞTE ŞI: Directorul ROMATSA: „Adrian Iovan nu a raportat nicio problemă. Totul era sub control”

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că rănitul cu cele mai grave leziuni este copilotul, fără a da alte detalii. „Pacientul cu leziunile mai grave este copilotul. Nu sunt complicaţii, starea lor este stabilă, nu sunt complicaţii în prezent. Copilotul este în afara oricărui pericol„, a spus Şuşcă.

Potrivit acestuia, trei dintre pacienţii internaţi la Terapie Intensivă au fost supuşi în timpul nopţii şi al dimineţii unor intervenţii chirugicale, ortopedice şi de chirurgie plastică. „Starea lor este stabilă hemodinamic şi sunt conştienţi”, a spus managerul SCJU.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Vezi şi: Cauzele morţii lui Adrian Iovan şi a studentei la medicină. Primele REZULTATE ale necropsiei

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat doctorul Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată. Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

CITEŞTE ŞI: Mesajul sfâşietor al unchiului studentei decedate în tragedia aviatică de la Cluj

Medicul Radu Zamfir, care a ajuns în Bucureşti, marţi după-amiază, a fost externat pe propria răspundere de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj.