Medic veterinar din Constanţa, trimis în judecată pentru mită privind dezinfecţiile fictive la bordul navelor

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Mihai Pucerea, fost consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, acuzat de luare de mită de la patru firme în schimbul eliberării unor certificate privind efectuarea de dezinfecţii la bordul navelor în porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea.

21 feb. 2014, 09:46
Medic veterinar din Constanţa, trimis în judecată pentru mită privind dezinfecţiile fictive la bordul navelor

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) transmis vineri AGERPRES, el a fost deferit justiţiei pentru infracţiunile concurente de luare de mită (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor, toate în formă continuată.

În aceleaşi dosar, a fost deferită justiţiei şi SC Kiraelenys SRL Constanţa, firmă în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica şi soţia inculpatului.

Procurorii susţin că, în intervalul 1 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, inculpatul Pucerea, aflându-se în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de consilier superior în DSVSA şi medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Constanţa, în mod repetat, respectiv în 11 rânduri, a pretins prin intermediul unor martori şi primit prin intermediul coinculpatei SC Kiraelenys peste 193.000 lei, echivalentul a circa 43.000 euro, cu titlu de mită. Suma a fost primită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării de certificate veterinare necesare efectuării de către respectivele firme a unor operaţiuni de export sau tranzit de cereale şi furaje în state terţe Uniunii Europene.

Citeşte şi Medic veterinar, cercetat după ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză

„Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, inculpatul a creat aparenţa încasării legale a acestora, emiţând în acest sens 11 facturi fiscale, în contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys, în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate. (…) Inculpatul ar fi pretins, în mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mită, de la reprezentanţii a 4 societăţi comerciale care desfăşoară activităţi în Portul Constanţa, constând în operaţiuni de export de cereale către state arabe şi din Africa de Nord. În schimbul banilor, sus-numitul ar fi eliberat agenţilor economici avize sanitar-veterinare favorabile. Certificatele veterinare erau completate personal de către reprezentanţii firmelor, prin tehnoredactare computerizată, numerele de înregistrare în evidenţele autorităţii publice emitente fiind comunicate telefonic, din memorie, de către inculpatul Mihai Pucerea”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, ulterior, respectivele documente ar fi fost semnate şi ştampilate în cadrul unor întâlniri private ale funcţionarului public cu solicitanţii, inclusiv în zile nelucrătoare şi la domiciliul inculpatului sau în alte locuri decât biroul acestuia din incinta Circumscripţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

„Astfel, în conţinutul respectivelor certificate veterinare se atesta, pe de o parte, faptul că produsele destinate exportului proveneau din zone în care, pe o anumită suprafaţă sau perioadă, nu se înregistraseră cazuri de boli infecţioase severe, periculoase pentru animale şi păsări, iar, pe de altă parte, împrejurarea că mijlocul de transport (nava), pe care erau încărcate produsele în Portul Constanţa, fusese „curăţat şi dezinfectat prin mijloace şi metode aprobate în România”. (…) Singurul funcţionar public din DSVSA Constanţa abilitat să emită certificatele veterinare necesare realizării exporturilor de cereale şi furaje prin Porturile Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea era inculpatul Pucerea, care, potrivit unei practici îndelungate, instituite unilateral, ar fi condiţionat eliberarea respectivelor înscrisuri oficiale de achitarea unei aşa-numite „taxe de dezinfecţie”, în cuantum de 1 leu/tona de marfă exportată”, au constatat anchetatorii.

DNA menţionează că această taxă reprezenta în realitate un folos material pe care şi-l asigura funcţionarul public pentru îndeplinirea actului ce intra în atribuţiile sale de serviciu.

„Aceste documente aveau ca obiect lucrări fictive de dezinfecţie ce s-ar fi prestat la bordul navelor maritime şi care erau ulterior înregistrate în evidenţele contabile ale persoanei juridice emitente. Contravaloarea facturilor fiscale emise în aceste condiţii era achitată cu promptitudine de către exportatori, sub sancţiunea refuzului inculpatului de a mai emite pe viitor certificate veterinare. Sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpat şi cu care a fost alimentat contul bancar curent al firmei ar fi fost utilizate exclusiv în interesul personal şi al membrilor familiei sale”, se mai arată în comunicat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului judiciar asupra sumelor obţinute de inculpaţi şi asupra bunurilor mobile achiziţionate cu banii primiţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

Citeşte şi Medic acuzat de luare de mită, înlocuit în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap