Medicii avertizează: „Gabriel Cotabiţă a fost externat, dar POATE MURI în orice clipă”

La 69 de zile de la internarea la Spitalul Floreasca şi transferul pentru recuperare la Spitalul Elias, joi, Gabriel Cotabiţă (59 de ani) a fost externat în stare bună. El va continua recuperarea acasă, însă, potrivit specialiştilor, nu a scăpat de "riscul crescut de moarte subită”. Şansa lui rămâne respectarea tratamentului şi un stil de viaţă sănătos.

16 iul. 2015, 21:20

Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, a precizat că, din punct de vedere neurologic şi psihologic, starea artistului e net ameliorată, urmând să revină periodic la control. Cotabiţă e asigurat în sistemul naţional şi toate serviciile de care a beneficiat au fost gratuite. El are defibrilator automat pentru prevenirea recurenţei aritmiilor severe.

Primele şase luni sunt esenţiale

Referitor la cazul cântăreţului, conf. univ. dr Tudor Ciuhodaru, doctor în ştiinţe medicale, susţine că „persoanele care au suferit un stop cardiorespirator prezintă un risc crescut de evenimente cardiovasculare ulterioare ce pot merge până la moarte subită de cauză cardiacă”. Şansele ca Gabriel Cotabiţă să aibă o viaţă normală după un astfel de incident depind în mare măsură de etapa de recuperare, dar şi de cauza care a provocat stopul şi de patologia asociată, susţine Ciuhodaru.

Gabriel Cotabiţă a fost EXTERNAT: „Starea lui este ameliorată”

„Primele şase luni sunt esenţiale în refacerea funcţiilor cerebrale deteriorate. Recuperarea totală sau parţială depinde de sediul şi dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbidităţile pacientului şi de intensitatea eforturilor care se depun ulterior, iar o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate”, a declarat specialistul pentru ziarulring.ro.

Îmbătrânit prematur cu opt ani

Ischemia cerebrală duce la modificări ce pot fi comparate cu o îmbătrânire prematură cu opt ani a creierului, inclusiv în ceea ce priveşte memoria şi viteza de gândire, care sunt funcţiile cele mai afectate, afirmă Ciuhodaru. „Tulburările de comportament şi disfuncţia cognitivă sunt frecvente, la fel ca tulburările de limbaj şi de vedere sau cele motorii. Tratamentul e preponderent farmacologic şi igieno-dietetic, în sensul adoptării unui stil de viaţă sănătos; în principal, vorbim despre dietă, activitate fizică, consum de băuturi alcoolice, fumat, dar şi despre controlul factorilor de risc, precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat”, a adăugat medicul.

Prin vocea Aelei, familia Cotabiţă le-a mulţumit medicilor şi a cerut din nou discreţie: „Astăzi (joi – n.r.), tata a ieşit din spital. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea echipelor medicale de la Floreasca şi de la Elias. Vă mulţumim, încă o dată, pentru profesionalismul şi toate eforturile depuse în această perioadă. Recunoştinţa noastră e totală. În orice fel de recuperare, sunt esenţiale liniştea şi răbdarea. De aceea, ajutaţi-ne să-i putem oferi tatălui nostru condiţiile optime pentru ca el să revină cât mai curând pe scena publică, lăsând exclusiv în mâinile lui alegerea momentului potrivit pentru prima lui apariţie oficială”.