Medicii din Alep către Obama: Nu avem nevoie de lacrimi, nici compasiune, nici de rugăciuni. Dovediţi că sunteţi prietenii sirienilor

Aproape jumătate dintre ultimii medici din partea ocupată de rebeli în Alep a denunțat joi "lipsa de acțiune" din partea SUA față de nenorocirile și atrocitățile cu care se confruntă locuitorii acestui mare oraș din nordul Siriei, relatează AFP, citată de Agerpres.

11 aug. 2016, 07:42
Medicii din Alep către Obama: Nu avem nevoie de lacrimi, nici compasiune, nici de rugăciuni. Dovediţi că sunteţi prietenii sirienilor

Medicii din Alep îl imploră pe Obama să acționeze pentru a împiedica un nou asediu. Într-o scrisoare deschisă foarte emoționantă, 15 dintre cei 35 de medici încă prezenți în cartierele aflate sub controlul insurgenților creionează o situație disperată pentru civili dacă regimul va impune un nou asediu.

Sâmbătă, insurgenții au reușit să spargă asediul de trei săptămâni, care a antrenat o creștere vertiginoasă a prețurilor și epuizarea treptată a produselor de bază. Iar medicii consideră că situația rămâne foarte grea. „Fără deschiderea permanentă a unei căi de aprovizionare, vom fi în cel mai scurt timp din nou sub asediul forțelor regimului, foametea se va extinde și produsele spitalicești vor dispărea în totalitate”, avertizează ei, informează Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă la Casa Albă, a cărei copie a fost obținută de AFP, acești medici pediatri, chirurgi și alți practicieni denunță atitudinea Statelor Unite, care „nu au făcut niciun efort pentru a ridica asediul sau pentru a-și utiliza influența în scopul de a determina părțile (beligerante) să protejeze civilii”. „Nu avem nevoie nici de lacrimi, nici de compasiune, nici măcar de rugăciuni. Dovediți doar că sunteți prieteni ai sirienilor”, lansează ei.

Citeşte şi General american: Statul Islamic a pierdut 45.000 de combatanţi în doi ani şi mai are 30.000

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că Siria este cel mai periculos loc pentru personalul medical, cu 135 de atacuri în 2015 împotriva unităților sanitare și personalului medical.

În prezent, 250.000 de locuitori se află în zonele rebele și 1,2 milioane în cartierele controlate de guvern la Alep, al doilea ca mărime din Siria și o miză majoră în conflictul soldat cu peste 290.000 de morți de la declanșarea sa în martie 2011, potrivit Agerpres.

Insurgenții și forțele loiale regimului se pregătesc pentru o nouă și importantă bătălie în vederea preluării controlului asupra orașului, unde spitalele și infrastructura civilă au fost practic distruse.

În iulie, patru spitale improvizate și o bancă de sânge au fost lovite doar într-o singură zi în urma unor raiduri aeriene. Mulți dintre semnatarii scrisorii trimise Casei Albe au lucrat acolo.