Medicii oncologi din România riscă închisoarea dacă vor să salveze vieţi

Aproximativ 500.000 de persoane suferă, în România, de diverse forme de cancer, 100.000 dintre acestea având nevoie de tratament continuu. Disperarea fără margini, neputinţa în faţa bolii le cunosc însă, în cea mai atroce formă a lor, bolnavii care nu au altă şansă la viaţă decât dacă iau anumite medicamente ce nu sunt cuprinse în protocoalele terapeutice din ţara noastră.

24 iul. 2014, 08:48
Medicii oncologi din România riscă închisoarea dacă vor să salveze vieţi

Se zbat la graniţa fragilă dintre viaţă şi moarte, sperând în adâncul sufletului că vor ieşi învingători în lupta cu nemiloasa afecţiune, scrie ziarulring.ro. Din păcate pentru bolnavii de cancer, statul nu oferă nicio soluţie deoarece multe dintre medicamentele ce înlocuiesc chimioterapia nu sunt înregistrate în ţara noastră.

Citeşte şi Alimente cauzatoare de cancer. Află ce trebuie să ocoleşti

Preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie, prof. dr. Florin Bădulescu, a spus că nu vede nicio ieşire din această situaţie. „Nu înţeleg de ce guvernanţii nu vor să umble la legislaţie şi la lista de medicamente. Pe vremea când eu făceam listele de medicamente, la Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, îmi pusesem în cap lumea medicală. Oamenii au dreptul la viaţă”, susţine prof. dr. Bădulescu.

„De exemplu, medicamentul Herceptin este prevăzut, în protocoalele terapeutice, doar pentru cancerul de sân, însă se pare că poate fi utilizat cu eficienţă şi în cancerul gastric şi de glande salivare. Sau Temodal, un medicament destinat tumorilor cerebrale, dar care în SUA a fost aprobat şi pentru tratarea melanomului. În acest fel, practic, se ajunge la prescrieri ilegale. Oncologii riscă puşcăria dacă vor să salveze vieţi”, susţine renumitul oncolog.

Citeşte şi HAOS în spitale. Se cer ACTE NOTARIALE de la pacienţii care îşi cumpără singuri medicamentele. Vezi pentru ce

Cezar Irimia: „Bănicioiu pare deschis comunicării, dar nu are bani”

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, susţine că nu este imposibil ca toţi românii care suferă de astfel de afecţiuni să poată primi tratamente de ultimă generaţie, însă singura cale viabilă s-a dovedit, până acum, doar justiţia. „Să nu uităm că cei şapte români care au dat în judecată statul pentru că le încalcă dreptul la viaţă au câştigat şi sunt deja pe tratament cu molecule de ultimă generaţie. Pentru că medicamentele respective nu se află pe lista de protocoale terapeutice, s-a emis o ordonanţă prezidenţială. Eu nu cred că nu sunt fonduri, ci că nu există voinţă. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu şi-a reactualizat listele de medicamente”, susţine Cezar Irimia.