Medicul Mihai Lucan, acuzat de delapidare, a fost susţinut şi încurajat de politicieni de rang înalt din România

Publicat: Miercuri, 27 Decembrie 2017 15:12 // Actualizat: Miercuri, 27 Decembrie 2017 16:16 // Sursa: romaniatv.net

Medicul acuzat de delapidare cu consecinte deosebit de grave şi prejudicierea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a fost susținut şi încurajat de politicieni de rang înalt din România și chiar de șefii unor instituții prestigioase, precum SIE. Astfel, doctorul Mihai Lucan a fost decorat de două ori de fostul președinte al României, Traian Băsescu, și o dată de Patriarhul Daniel.

Medicul Mihai Lucan a fost sustinut de mai multe nume grele din politică pe tot parcursul activităţii sale. În luna mai, în 2008, pe vremea când Emil Boc era primar al oraşului Cluj-Napoca, medicul Mihai Lucan l-a operat pentru piatră la rinichi. Interventia a fost de succes, astfel ca în anul 2009 după ce Emil Boc a ajuns premier l-a numit pe Mihai Lucan consilier personal.

În octombrie 2012, la Cluj se sărbătoreau 20 de ani de la primul program european de transplant renal în România. Cu această ocazie, șeful Serviciului Informații Externe de la acea vreme, Teodor Meleșcanu, a avut şi el cuvinte de laudă la adresa lui Lucan.

Mihai Lucan a fost susţinut şi de biserică. Patriarhul Daniel l-a decorat pe medicul urolog pentru activitatea sa. S-a întâmplat în 2012, când Patriarhul Daniel i-a acordat medicului cea mai înaltă distinctie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală, în semn de apreciere pentru activitatea sa.

Un an mai tarziu, în 2013, Traian Basescu i-a acordat medicului Ordinul National Steaua Romaniei. Decorarea a fost făcută atunci la propunerea fostului ministru al Sanatăţii, Eugen Nicolăescu.

Urologul Mihai Lucan este acuzat de delapidare şi este cercetat sub control judiciar. Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în dosarul privind prejudicierea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut, mai sunt Valeriu Ciprian, Mihai Lucan Dan şi Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiţii şi-au promovat interesele. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârşitul anului 2016, când, prin faştele lor, suspecţii au prejudiciat institututl cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei.

Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

O a doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost făcute intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL.

.A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii instituluilui şi clinica privată au dispus transferul aparatului în sediul clinicii private fără a se întocmi nici un fel de act, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul I.C.U.T.R. fiins utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului GALIL, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro/ pacient.

Prejudiciul provocat astfel institutului este de 2.763.429,54 lei.

Şapte suspecţi şi alte 30 de persoane urmează să fie aduse la audieri.

Citeşte şi Percheziţii de amploare la Cluj. Vizate sunt persoane suspectate de furt de combustibil din locomotive şi traficarea acestuia

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6671
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H