Meleşcanu: Analiza privind mutarea Ambasadei din Israel va fi trimisă Guvernului, preşedintelui şi Parlamentului săptămâna aceasta

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, marţi, că analiza referitoare la oportunitatea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi finalizată şi trimisă în această săptămână către Guvern, către preşedintele Klaus Iohannis şi către Parlament. "Decizia va fi luată de decidenţii politici pe baza analizei", a completat ministrul de Externe.

RomaniaTV.net
26 iun. 2018, 12:16
Meleşcanu: Analiza privind mutarea Ambasadei din Israel va fi trimisă Guvernului, preşedintelui şi Parlamentului săptămâna aceasta

„(Analiza) este practic încheiată pe toate materialele pe care le-am avut. Mai sunt câteva instituţii care nu ne-au dat încă, dar după părerea mea va trebui să o prezentăm undeva în cursul acestei săptămâni, să o finalizăm şi să o prezentăm Guvernului, preşedintelui şi Parlamentului. Decizia va fi luată de decidenţii politici pe baza unei analize care le va sta la dispoziţie. Nu am trimis-o încă nimănui. Urmează să o finalizăm şi să o trimitem. Nu există concluzii. Există avantaje şi dezavantaje care vor trebui cântărite când se va adopta decizia. Sunt foarte multe şi avantajele şi dezavantajele”, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea „există” şi că este „unul din elemente care trebuie avut în vedere”.

În urmă cu două luni, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel. 

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

„O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de securitate, nu doar acum şi pe viitor. La Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar dacă vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit nicio informaţie despre stadiul acestor evaluări”, a declarat Iohannis.