Membrii Consiliului de Administraţie al BNR ar putea rămâne fără imunitate – proiect de lege

Deputatul PNL Daniel Zamfir propune abrogarea prevederilor din Statutul Băncii Naţionale a României (BNR) care exonerează de răspundere civilă şi penală membrii Consiliului de Administraţie al Băncii şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială.

30 iun. 2016, 10:26
Membrii Consiliului de Administraţie al BNR ar putea rămâne fără imunitate – proiect de lege

În proiectul de lege depus la Parlament liberalul stipulează abrogarea alineatelor (3) şi (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul BNR potrivit cărora membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială, iar cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României, potrivit Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut la începutul lunii aprilie Parlamentului reexaminarea legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, considerând că mai multe prevederi ale actului normativ sunt lipsite de previzibilitate şi de claritate.