Menţinerea tratatului INF depinde de Rusia

Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de "încălcarea materială" a obligaţiilor asumate în cadrul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare - Intermediate Nuclear Forces) încheiat între Washington şi Moscova.

04 dec. 2018, 20:06
Menţinerea tratatului INF depinde de Rusia

„Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

„Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea” acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rusia, acuzată de NATO de încălcare materială a obligaţiilor din cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.