Merkel a creat o comisie care să ia măsuri de evitare a „turismului pentru beneficii” sociale

Cancelarul german, Angela Merkel, a decis crearea unei comisii care să analizeze posibilitatea introducerii unor garanţii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale", în încercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coaliţii guvernamentale, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
08 ian. 2014, 21:36
Merkel a creat o comisie care să ia măsuri de evitare a „turismului pentru beneficii” sociale

Partenerii de coaliţie din landul Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au avertizat în ultimele săptămâni că imigranţi săraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv în Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizaţiilor sociale. Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari.

Însă Partidul Social-Democrat (SPD, de stânga), aliat cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), în noua coaliţie guvernamentală bipolară din Germania, a denunţat retorica antiimigraţie, considerând că temerile exprimate sunt exagerate.

Pe fondul disensiunilor din cadrul coaliţiei de uniune naţională, CSU a cerut măsuri dure pentru evitarea fraudelor în sistemul indemnizaţiilor sociale.

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland că este revoltat de faptul că, în Germania, noţiuni precum migraţia sărăciei şi înşelăciunea sunt folosite cu referire la toţi românii aflaţi la muncă în această ţară. „Mă revoltă faptul că se folosesc la modul general noţiuni precum sărăcie şi înşelăciune. (…) Mai ales că 90% din românii care trăiesc aici au o contribuţie importantă la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucrează în Republica Federală. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă aceştia nu ar mai fi aici”, a precizat Lazăr Comănescu. În opinia sa, actuala dezbatere „duce la confuzie şi pune în discuţie principii fundamentale ale Uniunii Europene, şi anume libertatea şi cooperarea”.

Citeşte şi Andreas Scheuer: Muncitorii calificaţi sunt BINEVENIŢI în Germania. Economia ARE NEVOIE de ei

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat recent că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine. „Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutorul de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat luni că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.