MERSUL TRENURILOR: Cum se modifică circulaţia trenurilor în funcţie de ORA DE VARA 2014

ORA DE VARĂ ROMANIA: România a trecut la ora oficială de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 a devenit ora 4.00.

29 mart. 2014, 22:48
MERSUL TRENURILOR: Cum se modifică circulaţia trenurilor în funcţie de ORA DE VARA 2014

ORA DE VARĂ ROMANIA: Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 70 de trenuri aflate în circulaţie între orele 3.00 şi 4.00 (ora de iarnă). Astfel, opt trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de oră, a anunţat CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, care devine ora 4.00. După 4.00, trenurile vor pleca din staţii la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

ORA DE VARĂ ROMANIA: Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

 

ORA DE VARĂ 2014. Pana la ora de vara avem inca ora de iarna care, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob, indiferent daca ele au adoptat conventia de schimbare a orei sau nu. Aceasta conventie a fost adoptata de numeroase state si teritorii de pe intreg mapamondul, prin care ora de vara este stabilita ca fiind o ora inaintea orei oficiale standard. Motivul adoptarii acestei conventii este strict legata de motive economice. In cazul pastrarii orei de iarna, o parte din activitatile populatiei precum si cele industriale s-ar desfasura in conditii de noapte, care ar necesita bineinteles utilizarea unei cantitati de energie electrica. Pentru economisirea acesteia si pentru folosirea cu eficienta a luminii Soarelui, asa incat activitatile umane sa se desfasoare sub lumina naturala, a fost adoptata aceasta conventie la nivel international sub titulatura “ora de vara”.

Asadar, trecerea la ora de vara 2014 se face in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014 (ultima duminica din luna martie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 3:00 a diminetii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea ora fiind astfel “sarita” iar ziua avand doar 23 de ore.

ORA DE VARĂ 2014: Cinci efecte

1. Mai multe accidente de masina in prima zi

Riscul producerii accidentelor de masina in care sunt victime este mai mic in timpul Orei de Vara, in principal datorita faptului ca soferii beneficiaza de mai multa lumina naturala, in special in perioadele aglomerate, dimineata si seara.

Insa acest lucru nu este chiar valabil in prima zi de luni dupa ce ora de vara este activa oficial, scrie Business Insider. Oamenii ametiti care conduc pe intuneric sunt mai predispusi la accidente.

2. Mai multe atacuri de cord

Trecerea la ora de vara creste si riscul de infarct! Din cate a demonstrat un studiu al unor cercetatori suedezi din 2008, rata atacurilor de cord in primele trei zile de la trecerea la ora de vara creste cu 5%, mentioneaza Live Science. De vina ar fi lipsa somnului, motiv pentru care in organism este eliberat hormonul stresului, ceea ce duce la riscul aparitiei infarctului, in special la oamenii predispusi la asta.

3. Cresc accidentele la locul de munca

Trecerea la ora de vara ii afecteaza pe cei cu joburi fizice stresante, cum sunt minerii. In urma unui studiu publicat in 2009 in Journal of Applied Psychology si citat de Live Science, s-a constatat ca minerii ajungeau la munca obositi, avand parte de 40 de minute dormite mai putin pe noapte. In plus, acestia aveau cu 5.7% mai mult de accidente la munca in saptamana imediat urmatoare de la trecerea la ora de vara.

4. Mai multa distractie pe web la munca

“Cyberloafing” este cuvantul folosit pentru descrierea navigarii pe internet in scop de divertisment in timpul programului de la serviciu. Desi nu este un efect amenintator din punctul de vedere al sanatatii, “cyberloafingul” este unul din efectele ciudate pe care trecerea la ora de vara le are asupra organismului uman.

Potrivit unui studiu din 2012 publicat in Journal of Applied Psychology, incidenta acestui efect a crescut simtitor in mai mult de 200 regiuni metropolitane din SUA in prima zi de luni de la trecerea la ora de vara, comparativ cu zilele de luni de dinaintea si la o saptamana de la tranzitie.

5. Cresc durerile de cap

Ritmurile circadiene influenteaza diferite comportamente, cum ar fi starea de spirit, mancatul sau somnul. Cand aceste ritmuri nu mai sunt asa cum ar trebui sa fie, chiar si din cauza unei singure ore de nesomn, corpul uman isi da seama imediat. Iar pentru anumite persoane acest lucru se traduce prin dureri de cap, acestea fiind manifestari declansate de schimbari in ritmurile circadiene, inclusiv cele pe timpul trecerii la ora de vara.

ORA DE VARĂ, ISTORIC

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator şi de la tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Ziua de duminică, 27 octombrie, va avea practic 25 de ore, întrucât ora 03:00 se va repeta. Oamenii vor avea, astfel, ocazia să doarmă mai mult cu o oră. Potrivit specialiştilor, însă, efectul orei în plus va dispărea după numai câteva zile.

Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune că după ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ. „Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu, fiind bulversaţi”, mai spune expertul.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA EXACTĂ. Chiar dacă ora exactă se modifică de două ori pe an, există întotdeauna persoane pe care aceste schimbări le iau prin suprindere. 

De asemenea, este bine să știți că PC-urile, laptopurile și smartphone-urile trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați ora înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap. 

ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

ORA DE VARĂ. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Astfel, în Uniunea Europeană, ora de vară începe în ultima duminică din martie, la ora 01:00 GMT şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la ora 01:00 GMT. În Rusia, schimbarea orei are loc în aceleaşi zile, însă la ora locală 02:00.

În Egipt, ora de vară începe în ultima vineri din aprilie şi se încheie în ultima joi din septembrie, în timp ce în Namibia se trece la ora de vară în prima duminică din septembrie şi se revine la ora oficială în prima duminică din aprilie.

În SUA, Canada şi Mexic, cu excepţia câtorva state americane, trecerea la ora de vară are loc în prima duminică din aprilie, la ora locală 02:00 şi durează până în prima duminică din octombrie. În Cuba, ora de vară începe pe 1 aprilie şi ţine până în ultima duminică din octombrie.

În emisfera de sud, fenomenul este invers. În Brazilia, de exemplu, ora de vară începe în prima duminică din noiembrie şi se încheie în a treia duminică din februarie.

În Australia, ora de vară începe în ultima duminică din octombrie şi se încheie în ultima duminică din martie.

Africa Egipt Incepeultima vineri din aprilie
Se incheie: ultima joi din septembrie
  Namibia Incepeprima duminica din septembrie
Se incheie: prima duminica din aprilie
Asia fosta URSS Incepeultima duminica din martie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
  Irak Incepe1 aprilie
Se incheie: 1 octombrie
  Israel Incepeprima vineri din aprilie
Se incheie: prima vineri din septembrie
  Liban, Kirgizstan Incepeultima duminica din martie
Se incheie:
 ultima duminica din octombrie
  Mongolia nu mai functioneaza din 2002
  Palestina Incepeprima vineri dupa 15 aprilie
Se incheie: prima vineri dupa 15 octombrie
  Siria Incepe1 aprilie
Se incheie: 
1Octombrie
Australia Australia Incepeultima duminica din octombrie
Se incheie: ultima duminica din martie
  Tasmania Incepeprima duminica din octombrie
Se incheie: ultima duminica din martie
  Fiji nu mai functioneaza din 2000
 
Noua Zeelanda, Chatham
Incepeprima duminica din octombrie
Se incheie: a treia duminica din martie
  Tonga Incepeprima duminica din noiembrie
Se incheie: 
ultima duminica din ianuarie
Europa Uniunea Europeana Incepeultima duminica din martie, la ora 1 GMT
Se incheie: ultima duminica din octombrie, la ora 1 GMT
  Rusia Incepeultima duminica din martie la ora locala 2 am
Se incheie: ultima duminica din octombrie la ora locala 2 am
America de Nord SUA, Canada, Mexic
St. Johns, Bahama
Cu exceptia statelor Arizona, Hawaii, Insulele Virgine, Indiana (SUA)  si a provinciei Saskatchewan (Canada)
Incepeprima duminica din aprilie, la ora locala 2 am
Se incheie: prima duminica din octombrie
  Cuba Incepe1 aprilie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
  Groenlanda Incepeultima duminica din martie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
America de Sud Brazilia Incepeprima duminica din noiembrie
Se incheie: 
a treia duminica din februarie
  Chile Incepea doua sambata din octombrie
Se incheie: a doua sambata din martie
  Falklands Incepeprima duminica de dupa 8 septembrie
Se incheie: 
prima duminica de dupa 6 aprilie
  Paraguay Incepeprima duminica din septembrie
Se incheie: 
prima duminica din aprilie
  Porto Rico, Guam, Samoa nu functioneaza ora de iarna