Mesaj al Statului Islamic către SUA: „Vă vom îneca pe toţi în sânge!” VIDEO

Gruparea militantă Statul Islamic (SI), cunoscută anterior ca 'Statul Islamic din Irak şi Levant' (EIIL), care a ocupat o mare parte a Irakului şi este ţinta primelor lovituri aeriene americane de la sfârşitul ocupaţiei în 2011, a lansat un mesaj video cu ameninţări la adresa Statelor Unite, informează Reuters, potrivit Agerpres.

19 aug. 2014, 08:38
Mesaj al Statului Islamic către SUA: „Vă vom îneca pe toţi în sânge!” VIDEO

Gruparea militantă Statul Islamic (SI), cunoscută anterior ca ‘Statul Islamic din Irak şi Levant’ (EIIL), a lansat un mesaj video cu ameninţări la adresa Statelor Unite.

‘Vă vom îneca pe toţi în sânge!’, se spune, în limba engleză, într-o înregistrare video, ilustrată cu fotografia unui american decapitat în timpul ocupaţiei americane a Irakului şi victime ale unor lunetişti.

Jihadiştii declară că vor ataca peste tot americanii, în cazul în care atacurile aeriene punctuale efectuate de către aviaţia SUA vor provoca pierderi în rândurile grupării.

SUA au venit în sprijinul forţelor kurde în nordul Irakului, ajutându-le cu lovituri aeriene să cucerească o parte din teritoriul ocupat de militanţii islamişti, care au ameninţat să mărşăluiască până la Bagdad. Astfel, forţele kurde, susţinute de aviaţia americană, au preluat duminică controlul celui mai mare baraj din Irak, situat la nord Mosul. Acesta fusese cucerit în urmă cu zece zile de jihadiştii Statului Islamic.

Cel mai recent progres al Statului Islamic, o emanaţie a Al-Qaida, a forţat zeci de mii de membri ai minorităţii etnice Yazidi şi creştine să fugă din locurile natale din teamă pentru viaţa lor, ceea ce a alarmat guvernul de la Bagdad şi aliaţii săi occidentali.

Spre deosebire de Al Qaida, Statul Islamic s-a concentrat până în prezent pe ocuparea de teritoriu în Irak şi Siria în cadrul autoproclamatului califat, dar nu pe atacuri spectaculoase asupra unor ţinte occidentale.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Statul Islamic reprezintă o ameninţare pentru Irak şi întreaga regiune.

‘Nu ar trebui să existe nicio îndoială că forţele armate americane vor continua să efectueze misiuni limitate, cu care am fost de acord’, a declarat Obama, excluzând categoric o nouă trimitere a unui contingent de trupe terestre americane în Irak.

‘Nu vom trimite înapoi mii de soldaţi americani pentru a lua parte la acţiuni militare. Noi nu suntem armata Irakului. Noi nu suntem nici măcar forţele aeriene irakiene. În cele din urmă, Irakul însuşi trebuie să-şi asigure propria securitate’, a declarat Obama, reiterându-şi apelul la formarea unui nou guvern irakian cât mai repede posibil, conform media de peste Ocean.