Mesaje SPAM despre FURTUNA anunţată în Bucureşti menite să inducă panica, distribuite pe WhatsApp

Mesaje apocaliptice despre FURTUNA anunţată în Bucureşti menite să bage spaima în populaţie circulă de câteva ore pe WhatsApp. După ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un comandament în care i-a avertizat pe bucureşteni că urmează furtuni puternice, la scurt timp a început să circule pe Internet şi pe WhatsApp un mesaj din partea unui aşa-zis consilier al primarului care anunţă că situaţia va fi mult mai rea. 

RomaniaTV.net
20 sept. 2017, 12:19

Capitala va intra de la ora 20.00 sub avertizare cod galben de furtună, iar autorităţile şi-au luat măsurie de prevenţie. Primarul Gabriela Firea a anunţat acest lucru asfel încât populaţia să se adăpostească. De asemenea, şcolile se vor închide la ora 17.00 pentru ca elevii să ajungă în siguranţă acasă până să înceapă furtuna. După acest anunţ, mai mulţi oameni au început să primească pe telefoanele mobile un mesaj menit să creeze panică. Acesta sună în felul următor: „Bună! Am o cunoştinţă care lucrează direct cu Firea în PMB și m-a avertizat acum că nu se dorește crearea de panică, dar situația ciclonului e mult mai gravă decât s-a anunțat oficial. Maxim la ora 17.00 să fim adăpostiți şi mașinile parcate corespunzător sa nu fie expuse la căderi de copaci sau acoperișuri. E neoficial.

 

 

Anunță și tu pe cine poți”.

Reprezentanţii primăriei au negat emiterea acestor mesaje. Primăria Capitalei spune însă că este vorba de o farsă şi nu este nimic ţinut secret. În plus, recomandă cetăţenilor să urmărească site-urile oficiale ale autorităţilor şi să nu dea atenţie decât anunţurilor postate pe aceste pagini de internet sau mesajelor transmise direct de reprezentanţii acestora. 

Și Departamentul pentru Situații de Urgență avertizează populația să nu cadă în capcana zvonurilor și să utilizeze canalele oficiale de informare. „Nu cădeți în capcană zvonurilor, folosiți doar canalele oficiale de informare ale instituțiilor cu atribuții în domeniu. Având în vedere alte informații care circulă în diverse medii online, vă comunicăm că Departamentul pentru Situații de Urgență emite informații de avertizare, de îndată ce se primesc oficial de la institutiile care le emit. Pentru cei care întâmpină dificultăți în accesarea aplicației DSU, problema este cunoscută, iar acum se lucrează pentru redimensionarea serverului astfel incât să permită mai multe accesări simultan”, transmite DSU.

 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea a negat cu vehemenţă veridicitatea mesajului şi a anunţat că va face plângere penală împotriva celor care au răspândit în mediul online acest mesaj. „Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit informaţii false. Cetăţenii nu au niciun motiv să creadă că nu le putem da toate informaţiile. Codul galben se menţine. Nu sunt elemente care să ne facă să trecem la cod portocaliu. Va fi un punct critic între orele 19 şi 20. Vântul va sufla în rafale cu 50-60 km pe oră. Intensitatea nu va fi ca în judeţul Timiş. Resping toate aceste onformaţii false din online. Îi rog pe bucureşteni să nu mai distribuie aceste mesaje. Am dispus un audit. Vrem să vedem cine a dat aceste mesaje.