Metoda cu care afli câţi kilometri reali are o maşină second-hand. Samsarii nu mai au nicio şansă să te păcălească

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand îi găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse". Unul dintre acestea este chiar kilometrajul autovehiculului.

15 iul. 2018, 08:08
Metoda cu care afli câţi kilometri reali are o maşină second-hand. Samsarii nu mai au nicio şansă să te păcălească

Un specialist a explicat care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Primul pas la târg este cel legat de verificarea aspectului estetic al maşinii. Este obligatoriu ca inspecţia vizuală să aibă loc în cursul zilei, când maşina este expusă în lumină puternică şi i se pot observa toate eventualele detalii neconforme cu prezentarea.

„Ziua se cumpără o maşină, nu spre seară, nu noaptea. Un pont ar fi să iei cu tine un magnet şi, unde vezi nuanţe diferite, dacă pui magnetul nu ar trebui să aibă o atracţie aşa mare, deoarece zona e acoperită de chit, de fibră, pentru că e reparată”, explică un consultant-daune în cadrul unuia din cele mai mari service-uri auto din Sibiu.

Cum verificăm kilometrii reali

„Cel mai simplu mod de a verifica kilometrajul fără să te duci la tester este să te uiţi la volan şi la scaunul şoferului. Asta indică uzura, kilometrii în timp, pentru că te dai jos şi te urci de foarte multe ori, şi la volan la fel, când conduci foarte mult se roade, se văd urme de uzură. Dacă vrei să afli kilometrii reali, cel mai indicat e la reprezentanţă, ei au testerul cu programul original”, mai spune consultantul.

Foarte importantă este cartea de service, când există, pe care clientul trebuie s-o ceară vânzătorului. „Te poţi uita acolo şi vezi, de exemplu, că în ianuarie 2015 s-a făcut revizia la 315 000 de kilometri. Apoi, te uiţi în bord şi vezi că ai 180 000 de kilometri şi e dat de gol vânzătorul”.

De asemenea, românii care achiziționează mașini second hand vor putea verifica printr-un simplu SMS la Registrul Auto Român (RAR), care este kilometrajul real al autoturismelor, dar și eventualele daune pe care le-a suferit, potrivit unui comunicat al Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele două instituții au anunțat mai multe proiecte comune, iar unul dintre acestea este legat de informarea rapidă și corectă a cumpărătorilor de autovehicule la mâna a doua.

Practic, printr-un SMS transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul.

Piața auto second hand din România a fost în ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informații relevante asupra uzurii sau stării tehnice a unui autovehicul.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară, în limitele furnizării unor informații care se supun reglementărilor de protecție a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informații privind cazierul de daune al fiecărui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de daună”, se arată în comunicatul instituției.