Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii de maşini apelează, mai nou, la metode avansate de furt din automobile, folosindu-se de tehnologia modernă. Două dintre acestea sunt bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoarele de cheie, avertizează poliţiştii, care ne spun şi cum putem evita să devenim victimele unor asemenea situații.

10 iul. 2014, 11:30
Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii moderni de maşini, care folosesc bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoare de cheie reprezintă o nouă provocare pentru poliţişti, conform unui articol publicat în Revista Poliţiei Române, scrie b365.ro.

Aici se precizează că poliţişti au fost iniţial încurcaţi atunci când proprietarii au declarat furturi, deşi încuiaseră automobilul cu cheia electronică, iar maşina nu prezenta urme de forţare. Astfel, a durat ceva timp până au descoperit noile moduri de operare ale infractorilor.

Cum funcţionează dispozitivele:

De obicei, în zone aglomerate, proprietarul maşinii închide maşina din telecomandă fără a o verifica, timp în care hoţii utilizează dispozitive de bruiaj care blochează semnalul de la cheie la maşină şi cea din urmă rămâne astfel descuiată. După ce proprietarul se îndepărtează, hoţii pot acţiona astfel cu uşurinţă.

O altă metodă constă în folosirea unui generator de semnal identic cu cel al cheii, tehnica fiind similară programatoarelor de cheie folosite de reprezentanţele auto. Pentru a reuşi deschiderea se încearcă, pe rând, frecvenţele folosite de producătorul autovehiculului la programarea cheilor. O variantă a dispozitivului, ceva mai complicată, recepţionează semnalul de închidere emis de telecomandă, îl compară cu o bază de date şi emite apoi frecvenţa de deschidere, chiar şi la câteva secunde după ce proprietarul s-a îndepărtat, adaugă poliţiştii.

Un alt dispozitiv oferă posibilitatea de a porni motorul, înlesnind astfel furtul autoturismului. Acesta este folosit după deschiderea maşinii. În portul de diagnoză (regăsit la majoritatea autoturismelor fabricate după 1990), spărgătorul introduce un dispozitiv care citeşte codurile de securitate înregistrate în calculatorul maşinii şi le transferă într-un mic cip programabil care, la rândul lui, răspunde la sistemul de securitate al contactului de cheie.

Disponibil, în special la dealerii sau service-urile autorizate, dispozitivul este mai scump, dar relativ uşor de procurat. Deşi comercializarea acestor dispozitive este ilegală, cel puţin bruiatoarele de frecvenţă pot fi uşor construite de un pasionat urmând sutele de scheme electronice disponibile online, conform sursei citate.

CUM PUTEŢI EVITA FURTURILE

♦ Poliţiştii recomandă să vă asiguraţi că maşina dumneavoastră dă semnalul de blocare atunci când o închideţi din telecomandă.

♦ Dacă vedeţi persoane suspecte în apropiere, nu folosiţi sistemul de blocare la distanţă, ci închideţi uşile manual, cu cheia, pentru a împiedica astfel citirea frecvenţei telecomenzii.

♦ Instalaţi alarme auto inteligente. Producătorii acestora sunt preocupaţi de îmbunătăţirea continuă a sistemului antifurt prin criptarea semnalului, coduri anticitire, folosirea comunicaţiei în două sensuri între maşină şi telecomandă schimbând aleator frecvenţa de lucru.