Metrorex introduce vineri în circulaţie pe Magistrala 2 Berceni – Pipera ultimul tren tip BM3

Metrorex va introduce în circulație, începând de vineri, 1 iulie, ultimul tren tip BM3, denumit "Casimcea" pe Magistrala 2 Berceni - Pipera, potrivit unui comunicat al Metrorex publicat pe site-ul societății.

RomaniaTV.net
29 iun. 2016, 20:33
Metrorex introduce vineri în circulaţie pe Magistrala 2 Berceni – Pipera ultimul tren tip BM3

„În perioada 28 – 29 iunie 2016 a avut loc recepția la punerea în funcțiune a trenului de metrou achiziționat de la firma CAF — Spania. De asemenea, a fost recepționat și echipamentul ATC îmbarcat, montat pe acest tren, echipament achiziționat de la firma Bombardier Transportation – Italia. În data de 30 iunie 2016, trenul de metrou tip BM3 ‘Casimcea’ va fi predat către furnizorul serviciilor de mentenanță, firma SC Alstom Transport SA, în vederea efectuării serviciilor de mentenanță preventivă”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, trenul tip BM3 nr. 1324 — 2324 ‘Casimcea’ este ultimul din cele opt trenuri tip BM3 achiziționate în cadrul Contractului nr.79/2014. După introducerea în circulație a acestui tren, Metrorex va avea în exploatare cu călători 24 de trenuri tip BM3 (16 trenuri achiziționate în cadrul Contractului nr. 89/2011 și opt trenuri achiziționate în cadrul Contractului nr.79/2014) contractate cu firma CAF — Spania.

Primele două trenuri CAF din seria celor opt noi trenuri pentru București au intrat în circulație la sfârșitul lunii martie, după ce a fost realizată recepția finală.

Primul metrou a fost preluat de Metrorex înainte de termen, la data de 20 decembrie 2015, în avans față de angajamentul contractual cu operatorul bucureștean, care prevedea un termen de livrare a primei garnituri la 16 luni de la semnarea contractului, în noiembrie 2014.

Ultima generație de rame de metrou fabricate de CAF pentru București beneficiază de: control și diagnosticare software a funcționării echipamentelor prin intermediul sistemului TCMS (Train Control Monitoring System), unitate HMI (Human Machine Interface) de ultimă generație pentru accesul mecanicului la comenzile și informațiile funcționale ale trenului, sistem avansat de informare a pasagerilor (luminos, acustic și prin mesaje predefinite), controlat în totalitate prin soft, optimizarea accesului pasagerilor la urcarea/coborârea din vagoane, incluzând reducerea la maximum a distanței între marginea peronului și podeaua vagonului pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități, sistem de tracțiune și control fabricat de Mitsubishi și personalizat de CAF, sistem de frânare pe disc cu emisii poluante mult reduse (inclusiv zgomotul), rețea de comunicație pentru diagnosticare și configurare tip Ethernet de mare viteză, conectivitate WiFi pentru operațiunile de mentenanță și protecție avansată a operatorilor de mentenanță prin dispozitivele de punere la masă.

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) este una dintre cele mai mari companii spaniole, producător mondial de vehicule și echipament feroviar de înaltă tehnologie și excepțională fiabilitate. În 2015, CAF a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1,3 miliarde de euro și un portofoliu de comenzi în execuție de aproximativ 5,5 miliarde de euro.

CAF deține un portofoliu extins de material rulant, dezvoltat pe baza unor tehnologii proprii și adaptat pentru a răspunde întocmai cerințelor specifice ale operatorilor. Compania produce trenuri de mare viteza (Oaris), trenuri regionale, trenuri suburbane, metrouri, tramvaie (Urbos), metrouri ușoare, tramvaie-tren și locomotive.