Mexicul va pierde 650 milioane dolari în cazul ratării calificării la CM 2014

Mexicul ar putea înregistra pierderi de până la 650 milioane dolari în cazul în care echipa sa naţională de fotbal ar rata calificarea la Cupa Mondială 2014, conform estimărilor unui specialist în marketing sportiv, precizează Reuters.

01 nov. 2013, 10:28
Mexicul va pierde 650 milioane dolari în cazul ratării calificării la CM 2014

Selecţionata mexicană va întâlni echipa Noii Zeelande, în data de 13 noiembrie, pe stadionul Azteca din Ciudad de Mexico, în prima manşă a barajului intercontinental de calificare la turneul final de anul viitor, returul fiind programat o săptămână mai târziu, la Wellington, potrivit Agerpres.

Rogelio Roa, directorul general al DreaMatch Solutions, specializată în marketing sportiv, susţine că eventuala absenţă a Mexicului de la CM 2014 ar avea un impact financiar asupra întregii industrii fotbalistice naţionale.

„Pe plan sportiv şi comercial, ratarea calificării implică, şi voi fi probabil puţin drastic, o catastrofă financiară în termeni de economie a fotbalului, deoarece va avea un efect de domino care se va răsfrânge asupra campionatului mexican, sponsorizărilor şi prestigiului de marcă”, a declarat Roa.

Acesta a estimat impactul total la 650 milioane dolari, din cauza faptului că afacerile legate de Cupa Mondială au crescut exponenţial pe parcursul anilor, mai ales după ce Mexicul a participat la toate turneele finale începând din 1986, cu excepţia celui din 1990, de la care a fost exclus ca urmare a scandalului legat de utilizarea unor jucători peste limita de vârstă la Mondialul de tineret.

Ambasadorul Braziliei la Ciudad de Mexico, Marcos Leal Raposo, şi-a exprimat speranţa că mexicanii se vor califica la CM 2014, recunoscând că organizatorii sunt interesaţi ca Mexicul să fie prezent la turneul final, datorită numărului mare de suporteri care vor însoţi echipa naţională. „Aşteptăm 600.000 de turişti străini, dintre care 50.000 ar putea fi mexicani”, a declarat Raposo.

Unele companii mexicane mizează în continuare pe calificarea echipei naţionale şi nu şi-au schimbat politica de marketing sau strategia de vânzări, în timp ce sponsorul tehnic al naţionalei ‘aztece’ a lansat deja tricourile cu care Mexicul ar urma să joace la Cupa Mondială 2014.