Michael Schumacher, implicat în scandalul SwissLeaks. Legăturile sale duceau la Bill Clinton

Scandalul SwissLeaks, declanşat după dezvăluirile făcute de jurnaliştii de la Le Monde, care au confirmat prezenţa unor conturi suspecte ale mai multor celebrităţi în conturile băncii HSBC, a atins şi lumea sportului, mai mulţi campioni încercând să scape de plata taxelor apelând la această bancă.

09 feb. 2015, 09:49
Michael Schumacher, implicat în scandalul SwissLeaks. Legăturile sale duceau la Bill Clinton

Fundaţia Clinton, înfiinţată de fostul preşedinte american cu scopul de a „consolida capacitatea persoanelor din SUA şi din lumea întreagă de a răspunde provocărilor interdependenţei globale”, este una dintre prezenţele proeminente din scandalul SwissLeaks, benefiind de donaţii substanţiale din partea mai multor persoanlităţi.

Citeşte şi România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

Printre donatori se numără şi septuplul campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher, care apare în acte ca fiind proprietarul unui cont închis în anul 2002. Un reprezentant al fostul pilot a încercat să minimalizeze dezvăluirile, el spunând că acesta este rezident de mai multă vreme în Elveţia, astfel încât plasarea conturilor sale în bănci din această ţară este foarte firească.

Un alt campion mondial de Formula 1, Fernando Alonso, a fost depistat cu conturi de 37 milioane euro, iar un fost pilot, finlandezul Heikki Kovalainen (fost la Renault şi McLaren) era unul dintre clineţii importanţi, cu sume de peste 100.000 euro

De asemenea, în scandalul Swissleaks apare şi numele multiplului campion mondial de motociclism Valentino Rossi, fără a se face interpretări cu privire la natura sau mărimea conturilor acestuia. Rossi a mai fost cercetat pentru evaziune fiscală, la începutul anilor 2000. Autorităţile italiene au anunţat la vremea repectivă că Rossi nu ar fi declarat venituri de 112 milioane de euro, în perioada 2000-2004. În cele din urmă, Rossi a ajuns la un acord cu fiscul italian şi a plătit, în februarie 2008, suma de 35 de milioane de euro pentru a ieşi de sub urmărire.

Alţi sportivi ale căror nume figurează pe liste în acest scandal SwissLeaks, sunt fotbalistul uruguayan Diego Forlan (1,2 milioane euro), fostul tennisman, câştigător de două turnee de Grand Slam Marat Safin (4,28 milioane), în prezent deputat în parlamentul rus.