Mici fragmente de plastic ar polua 88% din suprafaţa oceanelor

Micro-fragmente de plastic ar polua până la 88% din suprafaţa oceanelor, afectând lanţul trofic marin prin absorbţia lor de către peşti şi alte animale, arată o echipă de cercetători spanioli al căror studiu a apărut luni în Statele Unite, în revista Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS).

01 iul. 2014, 07:30
Mici fragmente de plastic ar polua 88% din suprafaţa oceanelor

„Curenţii oceanici transportă mici bucăţi de plastic, transformate în micro-fragmente de radiaţiile solare. Astfel de micro-fragmente, care pot rămâne astfel sute de ani, au fost depistate în 88% din eşantioanele luate de la suprafaţa oceanelor în timpul expediţiei Malaspina din 2010”, arată Andres Cezar de la Centrul superior de cercetare ştiinţifică (CSIC), informează Agerpres.

Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudinea 7,1 în sudul Oceanului Atlantic

Cercetarea a confirmat şi existenţa a cinci mari zone de convergenţă, unde se acumulează deşeuri de plastic la suprafaţă, care corespund circulaţiei în jurul globului a celor cinci mari curenţi de apă. Studiul sugerează că nu toate micro-fragmentele de plastic rămân la suprafaţa apei, ci se regăsesc şi în lanţul trofic marin, absorbite de animale sau depuse pe fundul oceanelor. Micile bucăţi de plastic conţin adesea substanţe de contaminare ce pot fi înghiţite şi digerate de animalele marine. În plus, abundenţa deşeurilor care plutesc pe apă le dă ocazia unor mici organisme să ajungă în zone neatinse până acum, explică cercetătorii. Oamenii de ştiinţă arată însă că „nu se cunoaşte încă adevăratul impact al acestei poluări asupra ecosistemului marin”.

Principalele reziduuri din acest tip de deşeuri sunt polietilena şi polipropilena, polimeri utilizaţi în fabricarea unor obiecte comune ca pungi, recipienţi pentru alimente şi băuturi, ustensile de bucătărie sau jucării.

Citeşte şi „Ploaie” de avioane asupra Atlanticului de Nord. Cum arată traficul aerian în 24 de ore VIDEO

„Vestea bună este că există mai puţine astfel de deşeuri decât s-a crezut, dar marea problemă este să se determine unde ajung toate micro-fragmentele de plastic ce intră în oceane”, afirmă Carlos Duarte, coordonator al Malaspina Expedition. Cercetătorii au apreciat cantitatea de deşeuri de plastic de la suprafaţa oceanelor între 7.000 şi 35.000 de tone, cu o concentrare mai mare în Pacificul de Nord (33-35% din total).

Aruncarea în oceane a deşeurilor de plastic provoacă pagube estimate la cel puţin 13 miliarde de dolari şi ameninţă viaţa marină, turismul şi pescuitul, a avertizat pe 23 iunie ONU, în deschiderea primei sale Adunări de Mediu de la Nairobi.

Expediţia Malaspina, proiect condus de CSIC, cuprinde peste 400 de cercetători din mai multe ţări. Oamenii de ştiinţă au adunat aproape 200.000 de eşantioane de apă, plancton, particule atmosferice şi de gaz din 313 locuri aflate în oceanele Indian, Pacific şi Atlantic, de la adâncimi de până la 6.000 m, încheie AFP.