Micutzu vrea referendum pentru LEGALIZAREA MARIJUANEI. „Nu reuşim să ne strângem şi noi trei milioane?”

Cosmin Nedelcu, alias Micutzu, a postat un mesaj pe contul de Facebook prin care propune strângerea a trei milioane de semnături pentru dezincriminarea consumului marijuanei şi pentru legalizarea acesteia în scop medicinal şi în România.

09 oct. 2018, 14:19

Au existat multe reacţii după acest referendum, printre care şi cea a lui Micutzu, scrie gandul.info. Actorul de stand-up comedy propune să se strângă 3 milioane într-o Coaliţie pentru Marijuna, pentru a pune presiuni pe autorităţi să dezincrimineze consumul de marijuana în România.

Citeşte şi Decizie istorică a Curţii Constituţionale. Populaţia are voie să crească şi cultive marijuana acasă. Unde se întâmplă asta

„Râdem şi ne bucurăm că nu a trecut referendumul, dar ne scapă alea 40.000.000 de euro. Acum, vă intreb: cum a strâns Coalitia pentru Familie 3.000.000 de semnaturi şi guvernul a fost obligat să organizeze referendumul, nu reuşim să ne strângem si noi 3 mili, să decriminalizam iarba şi să cheltuim nişte bani sa ajungă şi la noi medicinala? #420 #powertothepeople,” scrie Micutzu pe pagina sa de socializare.

Postarea cunoscutului actor de stand-up comedy a strâns peste 3.000 de aprecieri şi a fost distribuită de peste 300 de utilizatori.

Statisticile ONU arată că această plantă psihoactivă este cea mai folosită substanţă ilicită de pe Terra, estimându-se că în 2012 a fost consumată de 125-227 milioane de persoane. Totuşi, ea poate fi utilizată şi legal, în scopuri medicale, pentru diferite tipuri de cancer, HIV/SIDA şi unele probleme neurologice şi ca adjuvant, pentru a stimula apetitul şi a calma durerile. Marijuana este eficace împotriva stresului, reducând anxietatea, crescând nivelul de euforie şi provocând o uşoară disociere de mediu în rândul utilizatorilor.

Nu în ultimul rând, marijuana nu dă dependenţă în acelaşi sens în care o face heroina.

Uruguay a devenit în 2013 prima ţară care a legalizat complet marijuana. În Olanda, cetăţenii pot deţine şi cultiva marijuana, iar coffee shop-urile pot comercializa marijuana. În Spania, deşi oficial este interzisă vânzarea marijuanei, ea poate fi consumată în „cluburile de marijuana”, ce sunt acceptate de autorităţi. De asemenea, conform mărturiilor turiştilor şi ale celor ce au reuşit să evadeze din Coreea de Nord, marijuana este legală în această ţară şi pare să fie consumată pe scară largă. Pe lângă aceste ţări, marijuana mai este legală în Jamaica, Canada, Austria, Cehia, Danemarca, Croaţia, Italia şi Grecia. În SUA, marijuana a fost legalizată în statele Colorado şi Washington, însă rămâne ilegală la nivel federal.