Mihai Fifor a vorbit în SUA despre maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vorbit, în SUA, la Forumul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), "despre maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre", precizează MApN.

RomaniaTV.net
25 sept. 2018, 07:52
Mihai Fifor a vorbit în SUA despre maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre

Mihai Fifor a fost invitat special la Forumul CEPA, unde a susţinut o prezentare în cadrul panelului „Beyond 2%: Quantity and Quality in European Defense Investments”.

Intervenţia ministrului Apărării s-a axat asupra angajamentelor Guvernului României în ceea ce priveşte partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi dimensiunii de apărare a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, arată sursa citată.

„Am discutat despre maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre, dar şi în interiorul Alianţei din care face parte. Am demonstrat că ţara noastră este un aliat solid care îndeplineşte toate cele trei condiţionalităţi NATO referitoare la cash – alocarea de 2% pentru bugetul Apărării, contribuţii cu trupe şi capabilităţi. În acest context, am punctat nevoia unei coerenţe în planificarea apărării, subliniind că eforturile întreprinse de România în ultimul an înseamnă deopotrivă cantitate şi calitate. Aşadar, am insistat asupra faptului că întreaga logică a achiziţiilor în domeniul apărării are o componentă importantă de investiţii serioase în industria naţională de apărare, transfer de tehnologie şi know-how, cooperare industrială şi offset, toate acestea dovedind că Ministerul Apărării Naţionale este un stimulator pentru creşterea şi dezvoltarea economiei naţionale”, a declarat Mihai Fifor.

Totodată, ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit, luni, cu generalul Joseph Lengyel, comandantul Gărzii Naţionale a Statelor Unite ale Americii, la reşedinţa oficială a acestuia. La convorbiri au fost prezenţi şi alţi oficiali americani – generalul-maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naţionale a Statului Alabama, Thomas Goffus, adjunctul asistentului secretarului american al Apărării pentru Europa şi NATO, reprezentanţi ai Congresului SUA, ai Departamentului Apărării şi Departamentului de Stat al SUA.

„Discuţiile s-au concentrat pe modalităţile concrete de cooperare dintre România şi SUA în domeniul apărării, precum şi rolul important pe care România şi l-a asumat în regiunea Mării Negre”, mai arată MApN.

Mihai Fifor efectuează o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia va avea o întâlnire la Pentagon cu omologul său american, secretarul Apărării, James Mattis, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale. Agenda discuţiilor de la Pentagon include subiecte referitoare la intensificarea cooperării pe dimensiunea apărării, atât în context bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.