Ministrul polonez al Apărării, la „Iniţiativa Bucharest 9 (B9)”:Activităţile Rusiei ne forţează să acordăm o atenţie majoră securităţii

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat marţi, în debutul reuniunii miniştrilor apărării din ţările participante la "Iniţiativa Bucharest 9 (B9)", că statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare, din perspectiva percepţiei asupra riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii.

13 mart. 2018, 09:10
Ministrul polonez al Apărării, la „Iniţiativa Bucharest 9 (B9)”:Activităţile Rusiei ne forţează să acordăm o atenţie majoră securităţii

„Din perspectiva noastră, convergenţa abordărilor naţionale pe teme curente de securitate şi apărare a spaţiului euroatlantic presupune dezvoltarea cooperării mai aplicate, inclusiv prin valorificarea diferitelor formate multinaţionale. În acest sens, în condiţiile în care statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare, din perspectiva percepţiei asupra riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii, considerăm utilă dezbaterea acestor subiecte în formatul B9, ca etapă de pregătire şi coagulare a poziţiilor naţionale în vederea definirii unei viziuni comune la nivelul NATO, cu prilejul summitului care va avea loc în luna iulie a acestui an la Bruxelles”, a spus ministrul.

El a adăugat că acest lucru va demonstra unitatea şi coerenţa flancului estic aliat.

„În primul rând, asigurarea securităţii şi apărării presupune o abordare omnidirecţională, în condiţiile în care o criză de securitate în prezent poate implica atât mijloace convenţionale cât şi neconvenţionale, de tip hibrid, sau provocări asimetrice. În acest sens, sunt necesare coordonarea şi cooperarea în dezvoltarea capabilităţilor necesare pentru gestionarea ameninţărilor potenţiale şi potenţialele consecinţe ale acestora. În al doilea rând, trebuie să acţionăm în sensul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziţie”, a precizat el.

Fifor a arătat că în cadrul reuniunii de marţi vor fi abordate aspecte privind riscurile şi ameninţările curente la adresa securităţii, dar şi progresele înregistrate pe palierul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016.

El a reamintit că Iniţiativa B9 a fost lansată de România în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi.

La rândul său, ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, s-a declarat mulţumit de faptul că deciziile adoptate la Varşovia în 2016 sunt implementate. El a adăugat că acţiunile Rusiei determină acordarea unei atenţii sporite securităţii.

„Aşa cum toţi ştim, activităţile Rusiei ne forţează să acordăm o atenţie majoră securităţii. Mă bucur că tot mai multe ţări acordă 2% din PIB pentru Apărare. Asta face şi Polonia. Un act legislativ adoptat în Parlamentul polonez spune explicit că din anul 2030 vom cheltui 2,5% din PIB pentru Apărare. De asemenea, modernizăm armata noastră şi cumpărăm echipament modern. Am discutat despre acest subiect şi cu ministrul Fifor, înaintea întâlnirii noastre, şi acesta este drumul corect pentru a consolida apărarea noastră. Suntem perfect conştienţi de ameninţări şi suntem pregătiţi să asigurăm securitatea. Nu este vorba doar de securitatea ţărilor noastre, ci şi a Europei şi a lumii libere”, a menţionat ministrul polonez.

La reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la „Iniţiativa Bucharest 9” (Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România şi Republica Slovacă) participă şi oficiali ai NATO, precum şi reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării.