Mihai Fifor: Secretarul american al apărării şi-a manifestat disponibilitatea de a efectua o vizită în România

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu secretarul american al apărării, James Mattis, context în care oficialul Statelor Unite ale Americii şi-a exprimat disponibilitatea de a efectua o vizită în România.

15 feb. 2018, 12:40

„Domnul Mattis m-a asigurat că SUA îşi menţine angajamentul faţă de apărarea României, inclusiv prin prezenţa la Deveselu şi la baza de la Mihail Kogălniceanu, precum şi prin programele de înzestrare încheiate. Şi-a exprimat disponibilitatea de a efectua o vizită în România, urmând ca perioada exactă să fie stabilită ulterior”, a scris Fifor, joi, pe Facebook.

Ministrul Fifor a precizat că pe parcursul discuţiilor cu oficialul american a abordat subiecte legate de situaţia de securitate din regiunea Marii Negre şi priorităţile aliate pentru viitorul Summit NATO.

„În acest context, am evidenţiat că recentele evoluţii de securitate din această zonă întăresc nevoia consolidării posturii de apărare şi descurajare a Alianţei în această regiune şi pe întreg flancul estic”, a arătat ministrul Apărării.

El a precizat că a evocat eforturile României de îndeplinire a angajamentelor asumate, în special prin menţinerea alocării de 2% din PIB pentru apărare şi în anul 2018 şi în următorii ani, precum şi prin alocarea unei părţi importante a bugetului apărării pentru dotarea cu echipamente militare importante pentru securitatea ţării noastre.

„În acest sens, am informat cu privire la planul de achiziţii şi înzestrare a Armatei României, pentru anul 2018, precizând că anul acesta o atenţie deosebită va fi acordată îmbunătăţirii capabilităţilor din domeniul maritim. Participarea constantă şi de substanţă a României la operaţiile Alianţei constituie o altă dimensiune a aportului ţării noastre la asumarea responsabilităţilor de securitate aliate, România fiind al patrulea contributor cu trupe în Afganistan”, a mai arătat ministrul Apărării.

El a informat că secretarul american al apărării James Mattis a salutat eforturile deosebite ale României de îndeplinire a angajamentelor asumate în cadrul Alianţei pentru întărirea apărării colective, apreciind că ţara noastră este un model în ceea ce priveşte alocările bugetare şi investiţiile pentru apărare, precum şi prin susţinerea constantă a operaţiilor aliate. Mihai Fifor a menţionat şi că oficialul american a subliniat că trupele româneşti din Afganistan au câştigat respectul tuturor militarilor aliaţi, inclusiv ai armatei americane, pentru curajul şi profesionalismul lor.

„Acesta este un exemplu al determinării României de a se implica activ şi substanţial la eforturile de ansamblu ale Alianţei de gestionare a problemelor de securitate actuale”, a mai spus ministrul Apărării.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, de la Bruxelles.