Mihai Fifor şi George Maior, la Pentagon cu ministrul Apărării, James Mattis

Securitatea din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest s-a aflat în centrul discuţiilor pe care ministrul român al Apărării Naţionale, Mihai Fifor, însoţit de ambasadorul George Maior, le-a avut miercuri la Pentagon cu secretarul apărării al Statelor Unite, James Mattis.

27 sept. 2018, 16:16
Mihai Fifor şi George Maior, la Pentagon cu ministrul Apărării, James Mattis

Agenda discuţiilor a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul Apărării dintre România şi SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală şi prezenţa forţelor SUA pe teritoriul României, precum şi aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare şi programelor majore de înzestrare derulate cu partenerul american, informează Ambasada României la Washington în postări pe pagina oficială de Facebook.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. În context, a fost apreciată maturitatea cooperării României cu Partenerul strategic, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cea mai mare conferinţă pe teme de securitate şi apărare din România începe vineri la Bucureşti

De asemenea, Fifor şi Maior au participat la o masă rotundă organizată de Fundaţia Heritage în parteneriat cu Ambasada României la Washington în contextul vizitei în SUA a ministrului român al apărării naţionale, potrivit Agerpres.

La eveniment au mai fost prezenţi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul de stat în MApN şi şef al Departamentului pentru Armamente, Andrei Ignat. Delegaţia a fost primită de vicepreşedintele Fundaţiei Heritage pentru securitate naţională şi politică externă, dr. James Carafano.

Evenimentul a prilejuit un schimb de opinii, cu experţi din domeniul securităţii şi apărării ai Fundaţiei Heritage şi cu reprezentaţi ai Congresului şi Administraţiei SUA, asupra evoluţiilor de securitate în spaţiul euro-atlantic, contracararea ameninţărilor în regiunea Mării Negre şi rolul României în configuraţia geostrategică regională. De asemenea, dezbaterea a evidenţiat aprecierea mediului de experţi din SUA asupra calităţii României de aliat de încredere al Statelor Unite.