Mihai Răzvan Ungureanu, noul şef la SIE: Este nevoie de un nou cadru legislativ în securitatea naţională

Mihai Răzvan Ungureanu a depus jurământul în plenul Parlamentului, după ce numirea sa la şefia SIE a fost votată de 278 de demnitari din cei 285 prezenţi.

30 iun. 2015, 16:32
Mihai Răzvan Ungureanu, noul şef la SIE: Este nevoie de un nou cadru legislativ în securitatea naţională

„Aș vrea ca în noul meu mandat, mai mult decât în mandatul anterior, să îmi conving colegii că doar împreună putem schimba percepția păguboasă care planează asupra serviciilor speciale care, deși autonome, par să nu dea socoteală nimănui. Ipostazele, mandatele prin care am trecut, m-au făcut să înțeleg mai mult decât oricând că este nevoie de un cadru legislativ, de o nouă cultură a problematicii de securitate, de acoperirea diferențelor de cunoaștere dintre comunitatea de profesioniști și societatea românească în ansamblul ei. Voi veni către dvs. cu rugămintea de a ajuta la reconstituirea, pe bază de modernitate, a legilor gândite pe pachetul siguranței naționale. Prin votul dvs. primesc nu doar o încuviințare a mandatului, ci un mandat social al instituției pe care o voi coordona”, a spus el.

Ungureanu a adăugat că interesul strategic al României este, în opinia sa, în strânsă legătură cu nevoia de securitate și de stabilitate.

„Știu ce înseamnă această validare prin vot pentru că am trecut, poate nu în măsura în care mulți dintre dvs. ați făcut-o, prin experiențe electorale și politice variate. Sunt adeptul competiției politice, dar nu putem în niciun fel despărți interesul strategic al României de nevoia noastră de securitate, de nevoia noastră de stabilitate, de prosperitate, indiferent de doctrina căreia îi aparținem sau pe care o clamăm ca oameni politici. (…) Astăzi sunt validat de o clasă politică care după mandatele de la MAE, de la SIE, prin misiunile mele internaționale, după mandatul de prim ministru, îmi oferă din nou posibilitatea să fiu și în altă poziție de folos națiunii române. Cred că aceasta este dovada noastră de maturitate. Cred în viitorul nostru politic și cred că acesta este semnul triumfului democrației și al statului de drept”, a susținut Mihai-Răzvan Ungureanu.

Acesta arătat că prin votul exprimat în Parlament cu privire la numirea sa ca șef al SIE, profesioniștii din comunitatea de informații primesc „un credit în alb” din partea românilor.

„Vremurile sunt grele, norii se adună și așa cum atunci când vine ploaia îți iei umbrela, când vezi cum arată lumea astăzi încerci să ai o structură de securitate din ce în ce mai bună. Prin votul dvs. profesioniștii din comunitatea de informații primesc un credit în alb de la românii pe care îi reprezentați și care așteaptă ca toate instituțiile care au atribut principal asigurarea securității statului să colaboreze perfect pe temele cele mai dureroase ale societății noastre — de la corupție la amenințările trans-frontaliere, de la consolidarea statului de drept la triumful democrației în România — pentru că aceste lucruri înseamnă de fapt echilibru și viitor pentru națiunea română. Sper, în calitatea dvs. de membri ai Legislativului, să rămâneți întotdeauna sensibili la această problematică, asigurându-vă totodată de tot respectul și de toată dorința mea de colaborare”, a conchis Ungureanu.

Marţi dimineaţă, MRU trebuia să fie audiat în Comisia SIE, dar acest lucru nu a fost posibil întrucât parlamentarii PSD au boicotat şedinţa. PSD şi ALDE nu l-au susţinut pe MRU.