Mihai Tudose: Guvernul păstrează ca priorităţi Educaţia, Sănătatea şi Infrastructura

Guvernul păstrează ca priorități Sănătatea, Educația și Infrastructura, a declarat premierul Mihai Tudose, marți, la Palatul Victoria, la semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ''Sfânta Maria'' Iași.

RomaniaTV.net
24 oct. 2017, 08:46
Mihai Tudose: Guvernul păstrează ca priorităţi Educaţia, Sănătatea şi Infrastructura

Contractul, reprezentând o investiție de aproximativ 121 milioane lei, din care 88 milioane lei fonduri nerambursabile, a fost semnat de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, și de președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, la eveniment fiind prezent și ministrul Sănătății, Florian Bodog.

„Un moment care cred că va rămâne ca reper în ceea ce înseamnă guvernarea, începutul guvernării PSD, un moment de reper pentru viața medicală a Iașiului și a Moldovei, vorbim de o investiție de peste 121 de milioane de lei numai în reabilitarea unui spital, care are câțiva anișori mai mulți (…), la standarde moderne, la care se va adăuga etapa a II-a, dotările medicale. El are 600 de paturi acum și va deservi peste 600 de copii, deci o investiție într-un spital de pediatrie. Nu facem altceva decât să rămânem consecvenți în ceea ce am promis la începutul guvernării, că prioritățile noastre le reprezintă Educația, Sănătatea și Infrastructura”, a afirmat Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că următoarele investiții majore în infrastructura medicală vor fi spitalele regionale, dintre care unul tot la Iași.

Totodată, Tudose a anunțat că săptămâna viitoare va fi semnat un contract important privind infrastructura rutieră într-o altă regiune a țării.

La rândul său, Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a declarat că Iași este „unul dintre cele mai bune județe în ceea ce privește absorbția fondurilor europene”.

„Doar pentru perioada 2014-2020 vorbim de proiecte de aproximativ un miliard de euro, fie că sunt la Consiliul Județean, fie la nivelul Primăriei, fie la Compania de apă. Este un obiectiv ambițios, le doresc mult succes, atât domnului președinte al Consiliului Județean în implementarea acestui proiect”, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, a spus, la rândul său, că proiectul parafat cu Guvernul reprezintă un obiectiv important, respectiv „cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, care deservește șase județe și în care, anual, 50 de mii de copii își găsesc alinarea”.

„Spitalul ‘Sfânta Maria’ este singura unitate medicală multidisciplinară care asigură servicii unice pentru segmentul de vârstă 0-18 ani din întreaga Moldovă și reunește aproape toate specializările medicale. Proiectul pe care l-am semnat astăzi este cel mai mare dintre toate proiectele depuse pe Axa 3 în Regiunea Nord-Est și primul din țară, având o valoare totală de 27 de milioane de euro. Consiliul Județean Iași a atras prin această investiție 40% din totalul fondurilor alocate la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est pe Axa 3”, a afirmat Popa.

Referindu-se la spitalul care urmează să fie modernizat, șeful CJ Iași a menționat că acesta a fost dat în folosință în 1970 și „nu a fost reabilitat, până acum, niciodată”, iar condițiile de tratament și cazare sunt la „un nivel scăzut în cele mai multe clinici”.

Popa a menționat că prin intermediul PNDL 2 la nivelul județului Iași s-a reușit modernizarea a 44 de dispensare sătești și comunale, iar de anul viitor în municipiul Iași va începe construcția unuia dintre cele trei spitale regionale ale țării.