Mihai Voicu: PNL nu depune moţiune de cenzură dacă votul prin corespondenţă va fi adoptat

Deputatul PNL Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de cod electoral, a declarat, marţi, că PNL nu va mai depune moţiunea de cenzură pe tema votului prin corespondenţă dacă proiectul PNL privind votul prin corespondenţă va fi adoptat sau în fază finală de adoptare.

26 mai 2015, 20:12
Mihai Voicu: PNL nu depune moţiune de cenzură dacă votul prin corespondenţă va fi adoptat

Mihai Voicu a precizat că în Comisia de cod electoral nu s-a luat în discuţie proiectul PNL privind votul prin corespondenţă deoarece nu există voinţa politică necesară adoptării acestuia.

„După părerea mea, subiectul proiectului votului prin corespondenţă ţine de voinţa politică. Atâta timp cât partidele parlamentare nu exprimă ferm şi fără echivoc voinţa de a declanşa dezbaterea pe această lege (…) este întâi o decizie politică şi apoi una tehnică. Nu vă ascund faptul că, inclusiv la această şedinţă, ca la fiecare şedinţă, aveam proiectul votului prin corespondenţă pregătit, însă atâta timp cât nu există transmiterea fermă a unei voinţe politice, discuţiile tehnice nu-şi au rostul”, a susţinut Voicu.

Întrebat dacă a amânat discutarea proiectului privind votul prin corespondenţă deoarece liberalii au anunţat deja o moţiune de cenzură, Voicu a spus: „Este exact invers. Pot să vă spun că această moţiune de cenzură nu este punct fix, legea este punct fix. În momentul în care acest proces va fi deblocat, moţiunea noastră va fi retrasă. Dacă legea votului prin corespondenţă ar fi adoptată sau ar fi măcar intr-o fază finală fără echivoc de adoptare, moţiunea noastră ar fi desigur fără sens”, a mai explicat Voicu.

Deputatul PSD Gabriela Podașcă, vicepreşedinte al Comisiei de cod electoral, a declarat, însă, că PSD respectă calendartul stabilit pentru adoptarea legislaţiei electorale, iar PNL trebuie să se decidă pe care proiect privind votul prin corespondenţă se lucrează deoarece liberalii au depus trei proiecte pe această temă.

„Noi am avut un calendar pe care PSD l-a respectat, am făcut modificarea la legea partidelor, la finanţarea partidelor,la alegerile locale, aceste proiecte au fost trecute prin procedura parlamentară, au fost promulgate de preşedintele Iohannis. Acum suntem la legea alegerilor parlamentare. Trebuie să aşteptăm ca şi această lege să treacă prin procesul legislativ. Dacă noi ne-am respectat angajamentele, nu cred că PNL are vreun motiv să ne reproşeze ceva. Ne vom duce la final toate angajamentele. PNL trebuie să se decidă care este proiectul privind votul prin corespondenţă pe care îl suţine pentru că sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus. Trebuie luate o serie de decizii, comisia este condusă de PNL, când va iniţia discuţiile şi noi vom avea aceeaşi deschidere. Sunt foarte multe proiecte care reglementează acest lucru, trebuie să ne decidem pe care lucrăm”, a explicat Podaşcă.

Comisia de cod electoral a finalizat, marţi, proiectul de lege privind alegerile parlamentare.