Mihaiela Iorga scapă de cercetarea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară

Inspectia Judiciară a infirmat acţiunea disciplinară dispusă faţă de procurorul Mihaiela Iorga în cazul neînregistrării unor denunţuri.

08 feb. 2018, 11:02
Mihaiela Iorga scapă de cercetarea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară (IJ) a dispus infirmarea rezoluţiei de exercitare a unei acţiuni disciplinare începută faţă de procurorul Mihaiela Moraru Iorga în cazul unei sesizări cu privire la neînregistrarea mai multor plângeri şi denunţuri de către anchetator, constatând că nu au fost încălcate în mod nejustificat norme regulamentare, dispoziţii sau decizii administrative.

De asemenea, Inspecţia a luat decizia de infirmare şi în cazul lui Călin Nistor, procuror şef adjunct al DNA.

Inspecţia Judiciară a dispus, pe 2 februarie, infirmarea rezoluţiei numărul 6390/IJ/1320/DIP/2017 din 23 ianuarie, de exercitare a acţiunii disciplinare dispusă faţă de procurorii Mihaiela Moraru Iorga şi Călin Nistor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera m) şi t) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

Totodată, IJ a decis respingerea sesizării, nefiind îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare şi menţinerea dispoziţiei de respingere a sesizării privind pe procurorul Mihaiela Moraru Iorga.

„În esenţă, în motivarea rezoluţiei de infirmare s-a reţinut că nu au fost încălcate norme de drept material sau procesual cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă de către procurorii cercetaţi disciplinar, din verificările efectuate în cursul cercetării disciplinare neconstatându-se, în concret, încălcarea în mod nejustificat a unor norme regulamentare ori a unor dispoziţii ori decizii cu caracter administrativ”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

Rezoluţia poate fi contestată de persoana care a formulat sesizarea la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti în termen de 15 zile de la comunicare.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că sesizarea ar avea legătură cu mai multe plângeri şi denunţuri pe care procurorul Mihaiela Moraru Iorga nu le-ar fi înregistrat.

Pe 11 octombrie, Inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de Călin Nistor, procuror şef adjunct al DNA, şi Mihaiela Iorga Moraru, procuror DNA.

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, preciza la acea dată că o decizie în cazul celor doi va fi luată după finalizarea cercetării disciplinare.

„La finalizarea cercetării disciplinare, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, fie respingerea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare. Facem precizarea că cercetarea disciplinară este o etapă a procedurii disciplinare (…), având ca scop stabilirea faptelor şi urmărilor acestora, împrejurărilor în care au fost săvârşite, precum şi a altor date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei”, declara Alin Alexandru.