Mihail Neamţu, acuzat de incitare la extremism pentru că a recitat o poezie a lui Radu Gyr

Publicat: Joi, 08 Noiembrie 2012 15:14 // Actualizat: Joi, 08 Noiembrie 2012 20:21 // Sursa: RTV.net

Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, este acuzat de incitare la extremism. Reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au fost iritaţi de discursul susţinut de politician, în urmă cu câteva zile, la lansarea candidaţilor alianţei ARD. În replică, Neamţu spune că versurile nu au o referire legionară şi că prin recitarea acestora a încercat doar să onoreze memoria ţăranilor ucişi de comunişti.

Foto: ziarelive.ro

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţine că poezia recitată de Mihail Neamţu incită la crime şi violenţe. "Domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii", se arată în comunicatul CMCA.

Poezia recitată de către Neamţu se numeşte "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" şi aparţine poetului Radu Gyr, care a fost legionar. "Domnul Mihail Neamţu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei", se spune în comunicat.

Centrul pentru combaterea antisemitismului consideră că lipsa unei delimitări clare, a conducerii ARD faţă de atitudinea şi declaraţiile lui Mihail Neamţu, echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici publice antisemite.

În replică, Mihail Neamţu spune că mesajul versurilor pe care le-a recitat nu au referire elgionară.

"Strigătul din "Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane" răzbuna suferinţa a sute de mii de plugari şi chiaburi închişi de comunişti pentru un simplu motiv: dragostea de pământ şi libertate. Când am recitat "Ridică-te Gheorghe", am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naționalist, recursul la crimă și cultul morților", scrie pe Facebook liderul Noii Republici.

Radu Gyr este pseudonimul lui Radu Demetrescu, care a fost director general al teatrelor în perioada regimului legionaro-antonescian. După instaurarea regimului comunist a fost închis în două rânduri. A doua, în 1958, a fost arestat şi condamnat la moarte chiar pentru că a scris poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!", în care comuniştii au văzut un îndemn la revoltă. Pedepsa i-a fost comutată la 25 de ani de închisoare, dar Gyr a fost eliberat în 1964, prin amnistia generală acordată deţinuţilor politici.

Iată primele două strofe ale poeziei ce a fost recitată de către Neamţu:

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

7 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Mihail Neamţu antisemitism Mihail Neamţu poezie Mihail Neamţu Radu Gyr
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 nov 08:06
Votează email 0 email
Mihail Neamtu |
...„opera” unui membru de seamă al Mișcării Legionare, comandant legionar și șef al regiunii Oltenia. Surse: RTV.NET: http://www.rtv.net/mihail-neamtu-acuzat-de-incitare-la-extremism-pentru-ca-a-recitat-o-poezie-a-lui-radu-gyr_52508.html#ixzz2Be9aFaOq ...
08 nov 20:19
Răspunde | Votează email 2 email
Nelus
Poezia,arta in general,stiinta, nu sunt politice.Nu este nimic antisemit in poezia lui Radu Gyr. Este un mare poet, Radu Gyr. Jegurile de astazi nu pot sa-l judece pe Radu Gyr nici dupa convingerile lui si nici dupa poeziile sale.
08 nov 20:04
Răspunde | Votează email 2 email
uuu
“Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”. Prostia sufocă România

http://www.ziuaveche.ro/opinie/“ridica-te-gheorghe-ridica-te-ioane”-prostia-sufoca-romania-130846.html
08 nov 17:06
Răspunde | Votează email 3 email
Panaite
Eu nuvotez Ard ,da lumea se da cuCoco sanel umbla cu Ford se imbraca inHugo Bos si Armani.Da nimeni nu -i faceantisemiti.Au contribuit toti la imperiul nazist.Hai s ane iubim poeti indiferent de cauza lor po litica.Daca nu's versuriantisemite atunci e Ok.
08 nov 16:51
Răspunde | Votează email 2 email
realistul
Evident, jiidul MRU s-a si delimitat de Neamtul-usturoi, ca vezi Doamne ar fi antisemit, cand de fapt e doar oportunist... Oricum, intarata-i, drace… Desigur, in ultima vreme, jiidul asta MRU se delimiteaza de orice, doar-doar va intra in Parlament… “Nu-i a mea!” – si intoarse pe dos pagina proprie de feisbuc despre ghei, asa cum a intors si cearsaful plin de mehlem al patului viloaicei din Baneasa, deoarece ajunsese in stadiu de hasmaz sau zmatca, gandindu-se ca pomada cea mai buna ramane tot fluidul corporal propriu. Un sfat, rabbi MRU (ca tot te pricepi la toate), dupa ce-l iei si pe sefu al mare la serparie si va numarati dungile verticale, cand ajungeti pe prici sa tineti minte ca degeaba va culcati cu spatele la perete daca obisnuiti sa dormiti cu gura deschisa!
08 nov 16:01
...au fost iritaţi de discursul susţinut de politician, în urmă cu câteva zile, la lansarea candidaţilor Citește mai departe… ...
08 nov 15:50
Răspunde | Votează email 3 email
danielexu
Tre sa fie o gluma. Poezia aia nu are nimic anitsemit. Cititi-o pe toata. Poate doar in masura in care fiind impotriva regimului comunist la vremea respectiva, la conducerea partidului se aflau nume ca Pauker, Nikolski.
1
EUR
4.6599
RON
14 Nov
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H