Mihail Saakaşvili cere înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko UPDATE

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost dus luni în fața unei instanțe din Kiev, sub acuzația că a adunat susținători pentru a răsturna puterea din Ucraina.

11 dec. 2017, 15:50
Mihail Saakaşvili cere înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko UPDATE

UPDATE: Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakașvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare la domiciliu cu brățară electronică pentru fostul președinte georgian, transmite AFP.  Saakașvili și susținătorii săi, printre care mai mulți deputați, au primit anunțul judecătoarei cu aplauze.

Instanța urmează să decidă în legătură cu o posibilă încarcerare a fostului președinte al Georgiei, devenit între timp politician în Ucraina.

El a fost reținut în weekend înainte de a putea să conducă un marș de protest prin centrul Kievului pentru a cere suspendarea din funcție a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

Saakașvili și Poroșenko au fost în trecut aliați, uniți atât prin idealuri politice occidentale, cât și de ostilitatea față de Rusia. Ambii și-au condus țările în timpul unor conflicte cu Rusia.

Poroșenko l-a ajutat pe Saakașvili să devină în 2015 guvernator al importantei regiuni Odesa din Ucraina, la Marea Neagră. Însă, un an și jumătate mai târziu, Saakașvili a demisionat, acuzându-l pe Poroșenko de perpetuarea corupției, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Păstîrnac: Şcolile în limba română din Ucraina să rămână de interes pentru comunitatea noastră de acolo

Saakașvili, a cărui cetățenie ucraineană i-a fost retrasă de Poroșenko în urmă cu câteva luni, este acuzat că a intrat ilegal în Ucraina și că susține o organizație criminală.

Aliații lui Poroșenko l-au acuzat pe Saakașvili că a acceptat sute de mii de dolari din surse având legătură cu Rusia pentru campania sa de înlăturare a liderului ucrainean.

Poroșenko a devenit președinte în 2014 în urma înlăturării de la putere a predecesorului său pro-rus Viktor Ianukovici, în contextul unor manifestații pro-Occidentale.