Mihnea Constantinescu, fost şef de cabinet al premierilor Năstase şi Tăriceanu, a murit la 57 de ani

Ambasadorul Mihnea Constantinescu, fost șef de cabinet al prim-miniștrilor Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, a încetat din viață duminică, la doar 57 de ani.

RomaniaTV.net
18 nov. 2018, 08:04
Mihnea Constantinescu, fost şef de cabinet al premierilor Năstase şi Tăriceanu, a murit la 57 de ani

Mihnea Constantinescu a murit fulgerător. Unul din cei mai respectaţi diplomati ai Romaniei s-a stins din viaţă la un spital din Nisa. 

„A fost unul dintre cei mai rafinaţi diplomaţi români, l-am cunoscut de aproape 30 de ani, un diplomat neangajat poolitic, a servit şara a facut parte din echipele diplomaticeale unor prim-miniştri, alături de mine a realizat lucruri importante în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, intrarea in UE, relaţiile cu SUA… Un om extraordinar, liniştit, nu l-am auzit ridicând vocea, foarte bun negociator, în limbaj diplomatic un excelent şerpaş care-i însoţeste pe cei care vor să perfornmanţă a fost unul dintre cei mai buni”, a declarat Adrian Năstase într-o intervenţie telefonică la România TV.

Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi, puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, a afirmat Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un mesaj de condoleanţe transmis, duminică, la moartea fostului ambasador.

„Am aflat cu nesfârşită tristeţe despre dispariţia prematură şi neaşteptată a ambasadorului Mihnea Constantinescu. Pentru douăzeci de ani, el a fost un mare sfătuitor al Regelui Mihai şi al meu, dar şi un prieten de neînlocuit. A început, cu mulţi ani în urmă, primele vizite NATO ale tatălui meu, alături de Jonathan Eyal, Simina Mezincescu, Mihnea Motoc şi Constanţa Iorga. A fost unul din cei mai constanţi şi mai solizi, mai discreţi şi mai profesionişti membri ai Casei mele”, se arată în mesajul Custodelui Coroanei Române.

În mesajul citat se mai subliniază faptul că Mihnea Constantinescu a fost o personalitate respectată de întreaga familie regală.

„Regele Mihai a avut profundă simpatie şi încredere în Mihnea, pe care l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. A fost membru al Consiliului Regal şi o respectată personalitate în întreaga noastră familie. Începând cu 5 decembrie 2017, Mihnea a fost unul dintre cei trei consilieri regali personali ai mei. Mihnea a fost fără întrerupere alături de noi, în momente grele şi în momente fericite”, a adăugat Majestatea Sa Margareta.

Totodată, ea a subliniat rolul important pe care l-a avut Mihnea Constantinescu în politica externă.

„Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi. Puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, cu atâta decenţă, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităţilor lui. Politica externă a ţării noastre îi datorează mult, ca şi legătura României cu Republica Moldova. Sistemul guvernamental a avut în Mihnea un stâlp de rezistenţă. Niciodată excesiv de optimist, niciodată înfrânt de veşti proaste sau de clipe de deznădejde, Mihnea a plecat la ceruri discret, aşa cum a trăit, atent să nu stânjenească pe nimeni cu prezenţa lui. Principele Radu şi cu mine trimitem familiei îndoliate gândurile cele mai bune şi compasiunea noastră!”, a mai declarat Custodele Coroanei Române.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepţională”, dar a fost şi cel mai bun funcţionar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcţia de ministru de Externe.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securităţii energetice.

„Cu nişte ani în urmă l-am rugat să accepte poziţia de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competenţele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aş spune, şi patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut şi în alte rânduri şi şi-a dedicat eforturile şi munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securităţii energetice”, a completat Tăriceanu.

Ministrul Teodor Meleşcanu a declarat că moartea ambasadorului Mihnea Constantinescu reprezintă o pierdere foarte grea pentru corpul diplomatic românesc şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea Ministerului de Externe.

„E o veste proastă pentru tot ceea ce înseamnă corpul diplomatic românesc. Dl Mihnea Constantinescu a fost unul dintre cei mai respectaţi ambasadori şi un om de o mare calitate profesională, echilibru şi interes deosebit de a promova interesele României, indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. (…) Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui şi ce putem să facem este să ne rugăm pentru odihna lui veşnică”, a declarat Meleşcanu duminică într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea tuturor colegilor din Ministerul de Externe.

„Eu, personal, ultima dată am vorbit acum două săptămâni. Ieri, consulul nostru de la Marsilia a vorbit cu dânsul, toată după-amiaza a fost foarte lucid, într-o stare foarte bună şi, din păcate, în aceeaşi noapte, în jurul orei 12,00, a decedat. Vreau să transmit şi eu condoleanţe familiei îndoliate din partea tuturor colegilor din Ministerul de Externe”, a mai spus Meleşcanu.

Petre Roman: Sunt foarte necăjit de decesul lui Mihnea Constantinescu. E o uriaşă pierdere

Fostul premier Petre Roman a declarat, duminică pentru MEDIAFAX, că decesul fostului diplomat Mihnea Constantinescu este o uriaşă pierdere pentru statul român şi că acesta a fost „un om cu un devotament formidabil pentru binele public”.

„Sunt foarte, foarte, foarte necăjit de decesul lui Mihnea (Constantinescu – n.r.). Mi-a fost foarte apropiat încă de când era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtătorul de cuvânt al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie să spunem că el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos «un grand serviteur de l’état», adică un mare om în serviciul statului”, a afirmat Petre Roman, duminică, pentru MEDIAFAX.

Fostul prim-ministru a adăugat că Mihnea Constantinescu nu a urmărit niciodată „vreo ambiţie personală de măriere, de funcţii”.

Ponta: Mihnea Constantinescu, cel mai competent înalt funcţionar public după 1989

Fostul premier Victor Ponta a scris duminică, pe Facebook, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent înalt funcţionar public pe care România l-a avut după 1989.

„Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent, onest, dedicat şi patriot înalt funcţionar public pe care România l-a avut după 1989 şi alături de care am avut şansa să lucrez / îi datorăm toţi sute de proiecte şi soluţii cu adevărat strategice şi cu adevărat de interes naţional – un prieten şi un caracter ireproşabil. Dumnezeu să îl odihnească alături de cei mai buni!”, a scris duminică, pe Facebook, fostul premier Victor Ponta.

Născut în 1961, Mihnea Constantinescu a fost ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică și a deținut în diverse guverne pozițiile de director al Cancelariei Primului ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat și director general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

În 2001 a fost reprezentant personal al Președinției în exercițiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul președinției române, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad și consilier al MAE irakian.

Înainte de a intra în serviciul diplomatic, a fost cadru didactic al Universității Politehnice din București, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obținut și doctoratul.