Mihnea Costoiu rămâne sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”

Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu va fi cercetat în continuare de DNA sub control judiciar în dosarul "Cutezătorii", a decis marți Înalta Curte de Casație și Justiție.    

RomaniaTV.net
12 dec. 2017, 16:27
Mihnea Costoiu rămâne sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”

Mihnea Costoiu a făcut o plângere la instanța supremă, prin care solicita ridicarea controlului judiciar pus de DNA la începutul lunii octombrie, însă judecătorii i-au respins plângerea ca fiind tardivă.

Tot marți, instanța supremă i-a respins fostului jucător de tenis Dinu Pescariu o cerere de modificare a controlului judiciar.

În acest dosar, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundației care îi poartă numele, este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, sunt cercetați trei directori din Ministerul Educației — Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas și Gabriel Leahu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adițional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă „Cutezătorii” din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 hectare, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

„Acest act adițional a fost semnat din partea Ministerului Educației Naționale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea, iar din partea Fundației Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației. Actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acțiunea în instanță fusese inițiată (în anul 2005) de Ministerul Educației Naționale, care devenise administrator al Bazei ‘Cutezătorii'”, susțin procurorii.

DNA mai afirmă că, în condițiile în care Ministerul Educației intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune.

„La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, cunoscând situația juridică a Bazei ‘Cutezătorii’, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere. (…) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către Fundația Dinu Pescariu a unor facilități în sumă de 400.000 euro/an”, precizează DNA.

Actul adițional prevedea că facilitățile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an și facilități pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

„În realitate, imediat după preluarea Bazei ‘Cutezătorii’, Fundația Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor și copiilor la baza materială (…) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice. De asemenea, Fundația Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei ‘Cutezătorii’ (…), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, mai spun procurorii.

Potrivit DNA, prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea Fundației Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro și reprezintă diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza „Cutezătorii” din iunie 2009 până în prezent și chiria plătită efectiv — 9.000 de euro lunar.