Mihnea Motoc: Operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi transferul său către NATO sunt în grafic

Ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a confirmat, într-o întâlnire avută cu omologul său polonez, Antoni Macierewicz, că operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi transferul său către NATO "sunt în grafic".

11 feb. 2016, 06:24
Mihnea Motoc: Operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi transferul său către NATO sunt în grafic

„Interlocutorii au reiterat necesitatea unor măsuri concrete privind consolidarea şi adaptarea Alianţei la noul context de securitate. Au exprimat interesul comun pentru întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare, inclusiv pe flancul estic. Au subliniat importanţa declarării, la Varşovia, a capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare anti-rachetă, ministrul român confirmând faptul că operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi transferul său către NATO sunt în grafic”, relevă MApN, într-un comunicat de presă.

De asemenea, MApN subliniază că acordă o atenţie specială pregătirilor pentru derularea cu succes a Reuniunii şefilor de stat şi de guvern ai NATO de la Varşovia, din vara acestui an.

Citeşte şi: Amiralul Mark Ferguson: Scutul antirachetă de la Deveselu, gata de acţiune

Întrevederea a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, iar discuţiile s-au axat pe cooperarea bilaterală dintre România şi Polonia, în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, în domeniul apărării, al pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia şi al securităţii regionale.

Comunicatul adaugă că cei doi miniştri au convenit intensificarea dialogului şi cooperării bilaterale în domeniile instruirii, exerciţiilor şi misiunilor de poliţie aeriană.

„În context, ministrul român a adresat mulţumiri părţii poloneze pentru viitoarea contribuţie la misiunile de poliţie aeriană ale NATO din zona sudică a flancului estic, anunţată în cursul zilei”, arată MApN.

Comunicatul mai notează că ministrul român a acceptat invitaţia omologului polonez de a efectua o vizită de lucru în Polonia şi l-a invitat la rândul său să viziteze România.